Nominert til amerikansk krimpris

Jo Nesbøs krimhelt, Harry Hole, får oppmerksomhet i USA.

Jo Nesbø

Jo Nesbø må kanskje til New York for å ta imot en krimpris.

Foto: Stian Andersen/jonesbo.com

Jo Nesbøs roman «Sorgenfri» er nominert til Edgar Awards 2010 i kategorien årets beste kriminalroman. På engelsk heter romanen «Nemesis».

Nesbø er nominert sammen med Tim Gautreaux «The Missing», John Hart «The Last Child», Charlie Huston «Mystic Arts of Erasing All Signs of Death» og Malla Nunn «A Beautiful Place to Die», melder bransjebladet Bok & Samfunn.

Utgitt i 140 land

Edgar Allan Poe Award kårer beste krimbok innenfor ulike sjangrer, som roman, debutant, dokumentar og novelle. Vinnerne blir presenterte 29. april i New York, under en stor bankett. Bak Edgar Award står organisasjonen Mystery Writers of America.

«Sorgenfri» er den fjerde boken i rekken om krimhelten Harry Hole og kom ut i Norge i 2002. Nesbø er i dag oversatt til 35 språk og utgitt i 140 land. Bare i Norge har han solgt 1,5 millioner bøker. «Sorgenfri» er oversatt til engelsk av Don Bartlett og utgis i USA på forlaget HarperCollins.

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.