Hopp til innhold

Nominert til amerikansk krimpris

Jo Nesbøs krimhelt, Harry Hole, får oppmerksomhet i USA.

Jo Nesbø

Jo Nesbø må kanskje til New York for å ta imot en krimpris.

Foto: Stian Andersen/jonesbo.com

Jo Nesbøs roman «Sorgenfri» er nominert til Edgar Awards 2010 i kategorien årets beste kriminalroman. På engelsk heter romanen «Nemesis».

Nesbø er nominert sammen med Tim Gautreaux «The Missing», John Hart «The Last Child», Charlie Huston «Mystic Arts of Erasing All Signs of Death» og Malla Nunn «A Beautiful Place to Die», melder bransjebladet Bok & Samfunn.

Utgitt i 140 land

Edgar Allan Poe Award kårer beste krimbok innenfor ulike sjangrer, som roman, debutant, dokumentar og novelle. Vinnerne blir presenterte 29. april i New York, under en stor bankett. Bak Edgar Award står organisasjonen Mystery Writers of America.

«Sorgenfri» er den fjerde boken i rekken om krimhelten Harry Hole og kom ut i Norge i 2002. Nesbø er i dag oversatt til 35 språk og utgitt i 140 land. Bare i Norge har han solgt 1,5 millioner bøker. «Sorgenfri» er oversatt til engelsk av Don Bartlett og utgis i USA på forlaget HarperCollins.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.