NRK Meny
Normal

16 år gammel Nesbø-bok bestselger i USA

Den 16 år gamle andreboka i serien om krimetterforsker Harry Hole debuterer på førsteplass på New York Times' bestselgerliste.

Jo Nesbø

Jo Nesbøs bokserie om kriminaletterforsker Harry Hole er en internasjonal megahit. Nå topper en 16 år gammel bok bestselgerlistene til The New York Times.

Foto: Aschehoug/Paal Audestad

«Kakerlakkene» ble gitt ut i 1998, og var da den andre boken i serien om kriminaletterforsker Harry Hole, som nå teller 10 titler.

Nå – 16 år senere – er den også gitt ut i det amerikanske markedet under navnet «Cockroaches».

Topper listen for første gang

Og suget i markedet etter nye Nesbø-bøker er fortsatt enormt. Boka debuterer på førsteplass på bestselgerlisten for paperbackutgivelser til New York Times.

Jo Nesbøs internasjonale agent Tor Jonasson sier at dette er historisk.

– Dette er første gang Nesbø topper det som er den mest prestisjefylte bestselgerlisten for bøker i hele verden, sier han til NRK.no.

LIza Marklund og Stieg Larsson er to andre skandinaviske krimforfattere som har toppet denne listen.

Dette er ikke første gang en norsk bok topper en salgsliste for bøker hos New York Times. Ylvis-boka «What does the fox say?», illustrert av Svein Nyhus, toppet salgslisten for barnebøker i fem uker.

Har vært på lista før

Nesbø har flere ganger tidligere vært representert på den amerikanske bestselgerlisten. Boka «Politi» gikk rett inn på 6. plass på listen til The New York Times da den ble lansert i november. I den forbindelse sa Nesbø dette til VG:

– Det betyr vel egentlig bare at Harry Hole-serien har fått fotfeste i USA. Det er også kjempekult at leserne går tilbake og leser tidligere bøker som «Rødstrupe», som på langt nær solgte så mye da den kom ut her for en del år siden.

Også flere andre av bøkene i Harry Hole-serien har vært høyt oppe på lista.

Handlingen i boka «Kakerlakkene» er lagt til Thailand, hvor Norges ambassadør blir funnet drept på et horehus i Bangkok. Den drepte har nære bånd til Norges kristne statsminister.

Dette er den siste boka i Harry Hole-serien som ikke har vært gitt ut på engelsk. Den ble lansert i Storbritannia i november og i USA i februar. «Marekors», som var den femte boka i serien, var den første til å bli oversatt til engelsk.

Nesbø har solgt over 20 millioner bøker på verdensbasis, og er oversatt til cirka 50 språk. Dagens Næringsliv har tidligere anslått at Nesbø har solgt bøker for 1,5 milliarder kroner.

Kulturstrøm

 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller
 • HØR: Jon Michelet spesial

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta. Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta.
Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.
 • – Du sier bare: Wow! Er det mulig?

  – Alle reiser til Europa og opplever Paris og Roma. Men få reiser til Norge. Jeg tror at det å gi dem muligheten til å oppleve en annerledes destinasjon vil appellere til kundene våre, sier Nguyen.