NRK Meny
Normal

Nerdrum: – Ryktet mitt er ødelagt

Kunstmaler Odd Nerdrum (68) sier at ryktet hans er ødelagt etter dommen i Oslo tingrett. – Jeg har ikke solgt noe på ett år, sa han i Borgarting lagmannsrett mandag.

Video Se Odd Nerdrum ankomme retten

VIDEO: Odd Nerdrum ble i 2011 dømt til to års fengsel for grovt skattesvik. I dag startet ankesaken. Kunstneren erklærte seg ikke skyldig. Se Nerdrum ankomme retten med en kunstbok med bilder av de rennende maleriene.

Advokat Pål Berg

Advokat Pål Berg.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Asbjørg Lykkjen

Politiadvokat Asbjørg Lykkjen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Jeg har betalt den skatt jeg skal betale. Jeg er ikke skyldig, svarte Odd Nerdrum på spørsmål om han erkjenner straffskyld.

Odd Nerdrum møtte i dag igjen i retten etter han anket dommen fra tingretten. Der ble han dømt til to års fengsel for grovt skattesvik.

Maleren kom til retten iført sort dressjakke, skjorte og bukse. Han redegjorde i retten for de 32 maleriene han malte på 80-tallet, og som skattemyndighetene mener han ikke har betalt skatt på inntekt av (se faktaboks).

Hadde med bok

Nedrum presenterte seg som håndverksmaler da han inntok vitneboksen, som vanlig kledd helt i svart.

Maleren hadde forberedt seg godt. Han delte ut en fet katalog til retten som blant annet inneholdt bilder av 32 malerier som hadde begynt å renne og som han derfor måtte male om igjen eller erstatte.

– Skattemyndighetene mistenkte at bildene var malt om igjen til personlig vinning, altså skattebedrag. Mitt motiv var ganske annerledes. Jeg ville erstatte kjøperens tap. Jeg hadde gjort en kjemisk feil som hang over meg, og alle bildene fra 1980-tallet måtte males en gang til eller erstattes med penger, sa Nerdrum.

Ville unngå Prozac

Nerdrum brukte maling som begynte å renne på grunn av en svært dårlig oljeblanding han laget og brukte på 80-tallet. Flere av eierne av de skadde maleriene krevde erstatning.

Nerdrum forklarer nå at han gjorde en avtale med sin amerikanske gallerist Forum Gallery, da han forsto at bildene var i ferd med å bli ødelagt. Mange av bildene ble solgt via dette amerikanske galleriet.

Nerdrum sier han visste han sto ovenfor mulige store erstatningssummer, da noen av kjøperne ville ha andre bilder og noen ville ha kopier av de ødelagte bildene.

Dermed valge Nerdrum å male en ny utgave av mange av bildene.

– Jeg valgte å gjøre det om igjen for ikke å få et nervesammenbrudd eller begynne å spise Prozac, sier han i retten.

– Vi krever frifinnelse

Klokka ni i dag møttes partene i sal M22 i Borgarting lagmannsrett for dag én av ankesaken.

– Vi mener dommen fra tingretten er helt gal og vil kreve frifinnelse, sier skattejurist Pål Berg i advokatfirmaet Bækhus Dege til NRK.

Berg var ett av forsvarets ekspertvitner under saken mot Nerdrum i Oslo tingrett. Advokaten overtok etter Tor Erling Staff som Nerdrums forsvarer etter nederlaget i første rettsinstans.

Fullt skattefokus

I tingretten var retten innom spørsmål om Nerdrums personlighet og Tourettes-diagnose. Juristen sier forsvaret i denne runden skal holde seg til skattespørsmålet.

– Vi vil fokusere annerledes enn i tingretten, og prosedere ene og alene på det skatterettslige. Slik vi ser det er dette en ren skattesak, sier Berg.

Blant forsvarets vitner finner vi Nerdrums kone Turid Spildo og konservator Johannes Rød. Han skal greie ut om Nerdrums rennende bilder.

– Vi skal bevise at Nerdrum har betalt skatt av samme inntekt flere ganger, sier Nerdrums nye forsvarer.

Kaller inn nytt vitne

Saken i lagmannsretten vil vare i tre dager. Politiadvokat Asbjørg Lykkjen prosederte for aktoratet i tingretten, og gjør det samme i ankesaken.

– Påtalemyndigheten vil presentere samme sak som i tingretten og bruke de samme vitnene, med ett unntak: Vi har kalt inn ytterligere et vitne fra Skatteetaten. Utover det er det samme bevisførsel, sier Lykkjen.

Skyen av Odd Nerdrum

«Skyen» av Odd Nerdrum ble kjøpt av Bergen Billedgalleri. Maleriet er et eksempel på de mange maleriene som begynte å renne på grunn av en svært dårlig oljeblanding Nerdrum brukte på 80-tallet.

Foto: Agnes Moxnes / NRK

– Hvorfor kaller dere inn dette nye vitnet?

– Tiltalte mener han har oppgitt enkelte av disse beløpene til beskatning i ettertid. Vi ønsker at et profesjonelt vitne fra Skatteetaten skal si noe om når inntekt skal oppgis til beskatning.

Forsvarer Per Berg sier han ser på dette som en skattesak. Hvordan ser du på det?

– I denne saken har påtalemyndigheten tatt ut en tiltale mot Nerdrum som han må svare på i retten. Da er vi innenfor straffesaksbehandling, og det er ikke forenlig med at forsvaret mener det skal behandles som en skattesak. I sivile saker gjelder andre prosessuelle regler, sier politiadvokaten.

– Bevisene er gode

Oslo tingrett dømte Odd Nerdrum til ubetinget fengsel i to år. Dommen var enstemmig og forholdet ble karakterisert som grovt skattesvik.

– Jeg har sjelden lest en så bastant dom, og som levner så lite rom for tvil. Vi er ikke strålende fornøyde, sa Nerdrums daværende forsvarer Tor Erling Staff etter at dommen falt i tingretten.

Påtalemyndigheten mener saken skal tåle en ny runde i rettsapparatet.

– Vi mener bevisene er så gode at tiltalte etter all sannsynlighet har opptrådt straffbart. De holdt i tingretten, og vi mener de vil holde i lagmannsretten. Men til syvende og sist er det lagmannsretten som skal ta stilling, sier politiadvokat Asbjørg Lykkjen.

Odd Nerdrums selvportrett

Odd Nerdrum nektet å la seg avbilde under saken i Oslo tingrett i fjor, men hadde med seg et selvportrett som han lot pressen ta bilde av. I dag møter Nerdrum i Borgarting lagmannsrett i forbindelse med oppstart av ankesaken.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

LES OGSÅ:

Odd Nerdrum, som fortsatt ikke snakker med norske journalister, gjorde et unntak for Fredrik Skavlan i september i fjor. Da hadde han forholdt seg taus i ni år. Se klipp fra intervjuet:

Video nerdrum-skavlan

Se Nerdrum snakke på Skavlan

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK