NRK Meny
Normal

Nerdrum kjemper videre om de samme skattebeløpene

Odd Nerdrum og hans advokater hadde med seg få overraskelser under første rettsdag i behandlingen av søksmålet mot Skatt Øst. Retten skal ta stilling til de samme spørsmålene som allerede er behandlet i to rettsinstanser.

Odd Nerdrum i retten

Tvistesaken hvor Odd Nerdrum har saksøkt Skatt Øst startet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Advokat Pål Berg

Advokat Pål Berg.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Tolle Stabell

Assisterende regjeringsadvokat, Tolle Stabell.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Stort sett så er det de samme fakta som i de andre rettsinstansene, sier Nerdrums prosessfullmektige Pål Berg til NRK etter første dag i retten.

Nerdrum ankom tinghuset med sine to advokater, sine to sønner og sin kone. Han var tydelig oppgitt, og ønsket ikke å kommentere ikke saken overfor pressen.

Kjernespørsmålet i skattesaken er en restskatt på flere millioner som Nerdrum ble ilagt i 2010 og 2011.

Nerdrum har gjort opp alle skattekravene, men mener skattekravet var galt og har saksøkt skattemyndighetene.

– Vi mener at han er dobbeltbeskattet, og mener å kunne påvise at samme inntekt er tatt til beskatning flere ganger, sier Berg.

– Lite nytt

Berg håper at søksmålet vi føre til at Nerdrums ligning blir opphevet, og at skattemyndighetene blir nødt til å avregne skatt på nytt.

Søksmålet mot Skatt Øst går parallelt med straffesaken mot Nerdrum, hvor maleren er blitt dømt til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Denne dommen er nå til ankebehandling i høyesterett.

Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, som fører saken for skattemyndighetene, opplever også at temaene som nå tas opp i skattesaken, i stor grad er de samme som er blitt behandlet tidligere.

– Av de bevisene som har betydning for beskatningen til Norge, så er det svært lite nytt. Kjernetemaene er de samme som er blitt behandlet tidligere, men kanskje færre, sier han.

Ny dokumentasjon

I forrige uke presenterte Dagbladet ny dokumentasjon som angivelig sår tvil om dommen fra Borgarting Lagmannsrett, hvor Nerdrum ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelse.

Regjeringsadvokaten avviser at dokumentene har betydning for skattesaken.

– Vi anfører at de nye dokumentene ikke spiller noen nevneverdig rolle for bedømmelsen av de skattemessige spørsmålene, sier Stabell.

Kulturstrøm

  • Dokumentar: Avijii

    Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

    Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
  • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

    Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

    Video Direkte fra parlamentet
    Foto: Nyhetsspiller