Hopp til innhold

Nerdrum kjemper videre om de samme skattebeløpene

Odd Nerdrum og hans advokater hadde med seg få overraskelser under første rettsdag i behandlingen av søksmålet mot Skatt Øst. Retten skal ta stilling til de samme spørsmålene som allerede er behandlet i to rettsinstanser.

Odd Nerdrum i retten

Tvistesaken hvor Odd Nerdrum har saksøkt Skatt Øst startet i Oslo tingrett mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Advokat Pål Berg

Advokat Pål Berg.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Tolle Stabell

Assisterende regjeringsadvokat, Tolle Stabell.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Stort sett så er det de samme fakta som i de andre rettsinstansene, sier Nerdrums prosessfullmektige Pål Berg til NRK etter første dag i retten.

Nerdrum ankom tinghuset med sine to advokater, sine to sønner og sin kone. Han var tydelig oppgitt, og ønsket ikke å kommentere ikke saken overfor pressen.

Kjernespørsmålet i skattesaken er en restskatt på flere millioner som Nerdrum ble ilagt i 2010 og 2011.

Nerdrum har gjort opp alle skattekravene, men mener skattekravet var galt og har saksøkt skattemyndighetene.

– Vi mener at han er dobbeltbeskattet, og mener å kunne påvise at samme inntekt er tatt til beskatning flere ganger, sier Berg.

– Lite nytt

Berg håper at søksmålet vi føre til at Nerdrums ligning blir opphevet, og at skattemyndighetene blir nødt til å avregne skatt på nytt.

Søksmålet mot Skatt Øst går parallelt med straffesaken mot Nerdrum, hvor maleren er blitt dømt til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Denne dommen er nå til ankebehandling i høyesterett.

Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, som fører saken for skattemyndighetene, opplever også at temaene som nå tas opp i skattesaken, i stor grad er de samme som er blitt behandlet tidligere.

– Av de bevisene som har betydning for beskatningen til Norge, så er det svært lite nytt. Kjernetemaene er de samme som er blitt behandlet tidligere, men kanskje færre, sier han.

Ny dokumentasjon

I forrige uke presenterte Dagbladet ny dokumentasjon som angivelig sår tvil om dommen fra Borgarting Lagmannsrett, hvor Nerdrum ble dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelse.

Regjeringsadvokaten avviser at dokumentene har betydning for skattesaken.

– Vi anfører at de nye dokumentene ikke spiller noen nevneverdig rolle for bedømmelsen av de skattemessige spørsmålene, sier Stabell.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)