Hopp til innhold

Nerdrum frifunnet for avtalebrudd

Kunstner Odd Nerdrum er frifunnet for å ha brutt avtalen med The Nerdrum Institute, som krevde ham for 23 millioner kroner, melder Dagens Næringsliv.

Odd Nerdrum

I RETTEN: Odd Nerdrum har i Larvik tingrett vært i strid med The Nerdrum Institute etter at en avtale mellom partene ble avsluttet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Selskapet saksøkte Nerdrum for å ha brutt en avtale der de fikk enerett på å markedsføre og selge kunstnerens malerier verden over. Nerdrum på sin side mente avtalen var oppsigelig, og at selskapet ikke oppfylte sin del av avtalen.

Les mer: – Ikke egnet til å jobbe for Nerdrum
Les mer: – Psyket meg ut

– Burde vært bedre formulert

I 2009 inngikk Nerdrum en tiårig avtale med The Nerdrum Institute (TNI), som skulle bidra til å gjøre kunstneren enda mer kjent i utlandet. Men avtalen ble avsluttet etter bare knappe to år, og striden har dreid seg om hvorvidt avtalen er oppsigelig.

Larvik Tingrett slår fast at Nerdrum hadde mulighet til å gå bort fra avtalen, og har frikjent kunstneren. Han må ikke betale erstatning, skriver DN.

The Nerdrum Institute må betale Nerdrum en halv million kroner i saksomkostninger.

I dommen heter det at avtaleteksten mellom Nerdrum og The Nerdrum Institute kunne vært klarere og bedre formulert, men på grunnlag av epostkorrespondansen og utformingen av avtalen har partene etter rettens oppfatning avtalt seg bort fra å rette økonomiske krav mot hverandre.

Les mer: Anklages for avtalebrudd
Les mer: – Har opptrådt illojalt og krenkende

Oppsigelsesadgang

Retten mener at avtalen mellom partene kan sammenlignes med et ordinært ansettelsesforhold hvor Nerdrum selger sin arbeidsinnsats mot en provisjon på 50 prosent.

– Å knytte hele sin arbeidsinnsats utelukkende til TNI for 10 år, kan for en kunstner være av inngripende karakter i hans kunstneriske utfoldelse dersom samarbeidet ikke fungerer, og dette tilsier at det bør være en oppsigelsesadgang, heter det i dommen som DN refererer til.

Dommen kan ankes innen to uker.

I forrige uke ble det klart at Høyesterett har avvist å behandle anken i straffesaken der kunstner Odd Nerdrum ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for skattesvik.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.