Hopp til innhold

Heartbreak Hotel

Da Colin Nutley kom med Änglagård i 1992 ble filmen nominert som Sveriges bidrag til Oscar. Det samme skjer neppe med ”Heartbreak Hotel”.

Helena Bergström og Maria Lundqvist i filmen Heartbreak Hotel
Foto: Sweetwater

Dette til tross for at filmen byr på mye fornøyelig underholdning, overdådig situasjonskomikk og fabelaktige skuespillere som Maria Lundkvist og Helena Bergström . Filmen er en intim og feminin komedie der to hjertevenninner i frådende 40-årsopprør girer seg opp til dans og mannejakt på The Heartbreak Hotel

Nyskilt gynekolog

Heartbreak Hotel
Foto: Sweetwater

Elisabeth er nyskilt gynekolog med nygift sønn. Hun er sulten på dans, moro og yngre menn – alt hun ikke fikk smakt på i ekteskapet. Gudrun er også enslig med en voksen datter. Hun jobber som parkeringsvakt og sitter grodd fast hjemme med TV og kryssord. Damene møtes, et uvanlig vennskap oppstår og et nytt liv begynner. Etter hvert blir de uatskillige venninner som drar på byen med lårkorte skjørt og mye tequila innenbords. Til barnas skrekk og gru er det når mamma tas på fersken på discogulvet i tilslasket tilstand. Og ennå verre - prøver å sjekke opp kjekke politimenn på veien hjem.

Slår gnister

Helena Bergström og Maria Lundqvist i filmen Heartbreak Hotel
Foto: Sweetwater

 

Filmen handler altså om 40 åringer i jakten på en ny tilværelse og om vennskap mellom voksne kvinner. Det blir det mange morsomme situasjoner ut av. Det slår gnister av Lundkvist og Bergstrøm – damene mestrer improvisasjonens kunst og bygger herlige karakterer. Filmens svakhet er manus. Historien mangler substans - altså kjøtt på benet - og blir bare en serie episoder og opptrinn. Derfor får ”Heartbreak Hotel” terningkast 4

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober