-Visste du at nepene kom hit til landet lenge før potene, spør nitimekokk Lars Barmen.
- Nei, svarer jeg og avslører samtidig min uvitenhet. Jeg synes nemlig nepa minner om en hvit potet!
Bugnende grønnsaksdisk
Kokken og jeg er som vanlig på denne tiden av året i grønnsaksbutikken. Det bugner og frister i all slags deilige grønnsaker. Nepa er kanskje ikke den som gjør mest ut av seg, men du verden så mye godt du kan lage av den.
- Da jeg jobbet på en av de beste restaurantene i Paris var en av spesialitetene nepe med andebryst, -tynnskårne neper strødd utover fatet lekkert dandert med andebrystet oppå. Skikkelig smaskens, forteller Lars.
Nepe og fenalår
Han har også et annet tips: grovskjær nepene i båter, stek dem i smør og olivenolje. Og akkurat i siste øyeblikk før de er ferdige, slenger du oppi litt strimlet fenalår, bitte litt pepper, ikke mye salt og du har en super liten aftensrett.
Rødbeter setter farge på hvit nepe...
Nepe og rødbeter
Idet Lars bøyer seg fram for å lukte litt på en nepe (De smaker litt bittert og søtt og passer derfor til kraftig kjøtt. Men hva lukter de nå egentlig?). Så får jeg øye på rødbeter.
- Herlig, jubler Lars. Har du lyst til å la maten bli litt kunstnerisk kan du blande neper og rødbeter, rødt og hvitt.
Tartar
Carpacco er stikkordet her. Dander neper og rødbeter i tynne skiver utover et fat. Pass på at de ikke blandes for rødbetene smitter av med engang og det ser jo ikke så pent ut.
Legger du små kuler med tartar(rått oksekjøtt) på skivene, litt sitronsaft og strør over litt parmesan tilslutt -ja, så har du en kjempetøff rett.
Og siden det nå nærmer seg helg, gir Lars et lite ekstra tips med på kjøpet: Bland inn litt reven muskat i tartaren, smaken blir uimotståelig!!!