Nektes arbeidsvisum i Storbritannia

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei sier britiske myndigheter har avvist søknaden om et seks måneder langt arbeidsvisum. – Å ta parti med dem som har forårsaket lidelse mot menneskerettighetsforkjempere, mener kunstneren.

Ai Weiwei

MISFORNØYD: Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei mener britiske myndigheter ikke støtter opp om menneskerettighetsforkjempere.

Foto: Ed Jones / Afp

Ai Weiwei ble kjent etter å ha designet Beijings nasjonalstadion, Fugleredet, og etter sin utstilling på Tate Modern Gallery i London. Der presenterte han én million solsikkefrø støpt i porselen og håndmalt av 1600 kinesiske kunstnere.

Visum for 20 dager

Weiwei er også en kjent regimekritiker, og i 2011 ble han ulovlig fengslet i 81 dager, uten formelle anklager mot seg. Verken familie eller kolleger visste hvor han ble holdt.

Nå har Weiwei fått avslag på sin søknad om seks måneders arbeidsvisum i Storbritannia. I stedet har han fått 20 dagers visum, slik at han kan delta på åpningen av sin utstilling på Royal Academy of Arts i London i september.

Oppga ikke fengselsopphold

Ifølge Weiwei er årsaken at han ikke oppga i søknaden at han har sittet fengslet i Kina. Britiske myndigheter har ikke kommentert saken. På sin egen Instagram skriver kunstneren at han mener Storbritannia ikke respekterer hans rettigheter.

– Denne beslutningen er en fornektelse av Ai Weiwei rettigheter som en vanlig borger, og å ta parti med dem som har forårsaket lidelse mot menneskerettighetsforkjempere.

Weiwei delte også brevet han skal ha fått av den Britiske ambassaden i Beijing.

Tidligere i sommer fikk kunstneren tilbake passet sitt, etter at det har vært annektert av myndighetene i fire år.

I mars mottok Weiwei Amnesty Internationals øverste menneskerettighetspris.

Kulturstrøm

  • Inngår youtube-samarbeid

    Youtube-nettverket Nordic Screens går sammen med plattformen inzpire.me for å gjøre det enklere for annonsører og byråer å finne Nordic Screens sine aktører, skriver Kampanje. Med seg tar de kjente youtubere som Kristine Bremnes og «The Arman Show».

  • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

    Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

    Film Box Office, Scarlett Johansson
    Foto: AP