NRK Meny
Normal

Nektes arbeidsvisum i Storbritannia

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei sier britiske myndigheter har avvist søknaden om et seks måneder langt arbeidsvisum. – Å ta parti med dem som har forårsaket lidelse mot menneskerettighetsforkjempere, mener kunstneren.

Ai Weiwei

MISFORNØYD: Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei mener britiske myndigheter ikke støtter opp om menneskerettighetsforkjempere.

Foto: Ed Jones / Afp

Ai Weiwei ble kjent etter å ha designet Beijings nasjonalstadion, Fugleredet, og etter sin utstilling på Tate Modern Gallery i London. Der presenterte han én million solsikkefrø støpt i porselen og håndmalt av 1600 kinesiske kunstnere.

Visum for 20 dager

Weiwei er også en kjent regimekritiker, og i 2011 ble han ulovlig fengslet i 81 dager, uten formelle anklager mot seg. Verken familie eller kolleger visste hvor han ble holdt.

Nå har Weiwei fått avslag på sin søknad om seks måneders arbeidsvisum i Storbritannia. I stedet har han fått 20 dagers visum, slik at han kan delta på åpningen av sin utstilling på Royal Academy of Arts i London i september.

Oppga ikke fengselsopphold

Ifølge Weiwei er årsaken at han ikke oppga i søknaden at han har sittet fengslet i Kina. Britiske myndigheter har ikke kommentert saken. På sin egen Instagram skriver kunstneren at han mener Storbritannia ikke respekterer hans rettigheter.

– Denne beslutningen er en fornektelse av Ai Weiwei rettigheter som en vanlig borger, og å ta parti med dem som har forårsaket lidelse mot menneskerettighetsforkjempere.

Laster Instagram-innhold

Weiwei delte også brevet han skal ha fått av den Britiske ambassaden i Beijing.

Laster Instagram-innhold

Tidligere i sommer fikk kunstneren tilbake passet sitt, etter at det har vært annektert av myndighetene i fire år.

I mars mottok Weiwei Amnesty Internationals øverste menneskerettighetspris.

Flere kulturnyheter