Hopp til innhold

Nekter visning av Apocalypto

Barneombudet må på banen for å beskytte barn mot voldelige Mel Gibson-filmer, mener kinosjefen i Fredrikstad.

Mel Gibson "Apocalypto"
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Kinosjefen i Fredrikstad, Olav Kjeldsen, nekter å vise den omstridte filmen Apocalypto i protest mot den lave aldersgrensen. Han har sendt barneombud Reidar Hjerman på kino i dag for å vurdere den.

Filmen Apocalypto har fått 15 års aldersgrense i Norge. Det er alt for lite, mener Olav Kjeldsen, kinosjef i Fredrikstad.

- Den burde vært gitt 18 år, men er blitt gitt 15 år og med ledsagerregelen betyr det at barn ned til 12 år kan gå og se den filmen, sier Kjeldsen.

Barneombud Reidar Hjerman har tatt oppfordringen alvorlig.

- I dag har vi tenkt å dra på kino for å se denne filmen sammen, vi tar med oss noen fra Barneombudets ungdomsråd. Det blir spennende å høre hva ungdommen har å si, sier Hjerman.

I dag har ikke ombudet kapasitet til å overvåke kinofilmer, men Hjermann sier til Kulturnytt at han nå vil forsøke å finne en løsning på dette i samarbeid med medietilsynet.

Enn så lenge er han avhengignav innspill fra publium, og Hjermann berømmer derfor Kjeldsen for at han engasjerte seg i denne saken.

I Fredrikstad ser kinosjef Kjeldsen frem til Barneombudets konklusjon da han mener det er på høy tid med en debatt.

- Jeg har sagt hallo hallo, stopp en tur, ta en prinsipiell debatt rundt hele greia og finn ut hvor vi står.

Nrk.no/kultur kommer tilbake med mer om denne saken senere.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.