Hopp til innhold

Nekter visning av Apocalypto

Barneombudet må på banen for å beskytte barn mot voldelige Mel Gibson-filmer, mener kinosjefen i Fredrikstad.

Mel Gibson "Apocalypto"
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Kinosjefen i Fredrikstad, Olav Kjeldsen, nekter å vise den omstridte filmen Apocalypto i protest mot den lave aldersgrensen. Han har sendt barneombud Reidar Hjerman på kino i dag for å vurdere den.

Filmen Apocalypto har fått 15 års aldersgrense i Norge. Det er alt for lite, mener Olav Kjeldsen, kinosjef i Fredrikstad.

- Den burde vært gitt 18 år, men er blitt gitt 15 år og med ledsagerregelen betyr det at barn ned til 12 år kan gå og se den filmen, sier Kjeldsen.

Barneombud Reidar Hjerman har tatt oppfordringen alvorlig.

- I dag har vi tenkt å dra på kino for å se denne filmen sammen, vi tar med oss noen fra Barneombudets ungdomsråd. Det blir spennende å høre hva ungdommen har å si, sier Hjerman.

I dag har ikke ombudet kapasitet til å overvåke kinofilmer, men Hjermann sier til Kulturnytt at han nå vil forsøke å finne en løsning på dette i samarbeid med medietilsynet.

Enn så lenge er han avhengignav innspill fra publium, og Hjermann berømmer derfor Kjeldsen for at han engasjerte seg i denne saken.

I Fredrikstad ser kinosjef Kjeldsen frem til Barneombudets konklusjon da han mener det er på høy tid med en debatt.

- Jeg har sagt hallo hallo, stopp en tur, ta en prinsipiell debatt rundt hele greia og finn ut hvor vi står.

Nrk.no/kultur kommer tilbake med mer om denne saken senere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober