Hopp til innhold

Nekter visning av Apocalypto

Barneombudet må på banen for å beskytte barn mot voldelige Mel Gibson-filmer, mener kinosjefen i Fredrikstad.

Mel Gibson "Apocalypto"
Foto: HENRY ROMERO / REUTERS

Kinosjefen i Fredrikstad, Olav Kjeldsen, nekter å vise den omstridte filmen Apocalypto i protest mot den lave aldersgrensen. Han har sendt barneombud Reidar Hjerman på kino i dag for å vurdere den.

Filmen Apocalypto har fått 15 års aldersgrense i Norge. Det er alt for lite, mener Olav Kjeldsen, kinosjef i Fredrikstad.

- Den burde vært gitt 18 år, men er blitt gitt 15 år og med ledsagerregelen betyr det at barn ned til 12 år kan gå og se den filmen, sier Kjeldsen.

Barneombud Reidar Hjerman har tatt oppfordringen alvorlig.

- I dag har vi tenkt å dra på kino for å se denne filmen sammen, vi tar med oss noen fra Barneombudets ungdomsråd. Det blir spennende å høre hva ungdommen har å si, sier Hjerman.

I dag har ikke ombudet kapasitet til å overvåke kinofilmer, men Hjermann sier til Kulturnytt at han nå vil forsøke å finne en løsning på dette i samarbeid med medietilsynet.

Enn så lenge er han avhengignav innspill fra publium, og Hjermann berømmer derfor Kjeldsen for at han engasjerte seg i denne saken.

I Fredrikstad ser kinosjef Kjeldsen frem til Barneombudets konklusjon da han mener det er på høy tid med en debatt.

- Jeg har sagt hallo hallo, stopp en tur, ta en prinsipiell debatt rundt hele greia og finn ut hvor vi står.

Nrk.no/kultur kommer tilbake med mer om denne saken senere.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)