Hopp til innhold

Amazon nekter å selge Beyoncé-plata

Internettgiganten Amazon.com nekter å selge Beyoncés nye album, fordi platen ble sluppet på internett før den ble sluppet på CD. Nå vurderer Amazon å ta hevn på plateselskapet, skriver NME.

Beyonce

Beyonce slapp tidligere denne måneden sitt femte album, som ble vurdert til terningkast fem av P3s anmelder Marie Kommisar.

Foto: STAN HONDA / Afp

Beyoncé overrasket alle da hun slapp sitt nyeste album, natt til 13. desember.

Det selvtitulerte albumet kom som lyn fra klar himmel for fansen, siden Beyoncé ikke valgte å bruke det betydelige promoteringsapparatet hun har tilgjengelig gjennom Sony-eide Columbia Records.

I én uke fra slippdatoen var sangerinnens femte album kun tilgjengelig for nedlastning i Itunes. Samtidig ble 30 sekunders smakebiter fra alle låtene lagt ut på Youtube.

Den noe overraskende promoteringsstrategien kan kun beskrives som en suksess, etter at sangerinnen solgte 820.000 plater allerede de første tre dagene.

«Beyoncé» ble nummer 1. i 104 land og kan skryte av å være den raskest selgende platen noensinne, på Itunes.

– Jeg ville ikke utgi musikken på vanlig måte. Det synes jeg er kjedelig. Når jeg gjør det sånn, føler jeg at jeg snakker direkte til fansen. Det er så mye som kan komme mellom musikk, kunstner og fans, sier hun i en pressemelding i følge Huffington Post.

Nekter å selge Beyoncé

Beyonce synger under den 52. utdelingen av Grammy-prisene.

Beyoncé har fått massiv støtte etter at hun slapp sin nyeste plate som en overraskelse.

Foto: Mike Blake / Scanpix/Reuters

Dette er godt nytt for Beyoncé, men i sfærer der fysiske formater fortsatt er det viktigste ble nyheten mottatt med forargelse.

Tidligere denne uken kom nyheten om at butikkjeden Target ikke vil selge den nye Beyoncé-plata.

Nå velger internettgiganten Amazon å gjøre det samme.Hvis man søker gjennom Amazon vil man kun finne mp3-versjonen av plata tilgjengelig for kjøp.

Et annet interessant aspekt er at Amazon på ingen måte reklamerer for plata, som i skrivende stund er den mest populære i verden.

Vuderer hevn mot Sony

Musikkmagasinet NME spekulerer i at dette er en hevnaksjon mot Sony Music, som bestemte at ingen fysisk forhandler fikk lov til å forhåndsselge albumet.

– Ifølge kilder vurderer Amazon nå represalier mot Sony Music Entertainment og Columbia, skriver NME.

Forhåndssalg av store utgivelser, som Beyoncé-slippet, har vist seg å være veldig lønnsomt for Amazon.

Internettbutikken har så langt ikke kommet med noen kommentar i denne saken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.