Nekter å fortelle hva luksusbryllupet i Operaen kostet

Sivilombudsmannen stiller seg bak Kulturdepartementets avgjørelse, og nekter å fortelle hva det kostet å leie Operaen for å arrangere luksusbryllup.

Operahuset i Oslo

TRENGER PENGER: Men vil ikke fortelle hvor mye de tjener på privat utleie. De mener offentliggjøring av prisen vil skade Operaens muligheter til å forhandle utleie, sponsorkontrakter og arrangementsavtaler.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I begynnelsen av juli stengte Den Norske Opera & Ballett av hele bygget for turister og besøkende. Grunnen var en storslått og luksuriøs bryllupsmottagelse skulle finne sted.

Operaen får over en halv milliard kroner i offentlig støtte, og er blitt en populær turistdestinasjon i hovedstaden siden åpningen i 2008, men holdt altså stengt denne lørdagen i sommerferien.

NRK søkte om innsyn i utleieavtalen, men fikk avslag fra Kulturdepartementet. Dette ble klaget til Sivilombudsmannen, som i dag også avslo innsynsbegjæringen.

– Ikke hverdagskost

– Departementet syns å ha foretatt en riktig rettslig vurdering etter offentlighetsloven. De momentene som departementet har vektlagt fremstår som saklige og relevante, og det er foretatt en konkret vurdering av forholdene i saken, heter det i dokumentet fra Sivilombudsmannen.

Det var Olivia Christine Stolt-Nielsen Holten og Julius Meinl som giftet seg, og det var første gang Operaen ble leid til et slikt arrangement.

– Jeg tror ikke dette blir hverdagskost, vi driver, og skal drive, primært med opera og ballett, uttalte Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera & Ballett til NRK i juli.

Betydelig beløp

Operaen ønsket da ikke å si hvor mye brudeparet hadde betalt for å ha marmorbygget for seg selv.

Men de la ikke skjul på at utleien skjedde som følge av dårlig økonomi.

– Jeg kan ikke kommentere kontraktsforhold, men beløpet var betydelig, som igjen kanaliseres inn i vår daglige drift og kunstproduksjon, sa Fredstie til NRK.

NRK søkte om innsyn i utleieavtalen, men fikk avslag fra Kulturdepartementet.

Departementet avslo innsynet i utleiesummen med henvisning til offentleglova § 23 første ledd. De mente at prisen for utleie var av konkurransemessig betydning.

Hemmeligholdelsen ble møtt med kritikk fra flere kanter.

– For drøy

– Jeg er svært kritisk og skuffet, sa Hege Liadal, kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet og medlem av Kulturkomiteen på Stortinget.

Mens professor ved BI, Anne-Britt Gran, ikke syntes en opera støttet av den norske stat skal brukes til private brylluper.

– Denne utleien er for drøy. Det angår ikke offentligheten. Det vil føre til at de med betydelig kapital kan bruke operaen til egen representasjon

Kulturstrøm

  • Tysk tuntre til Nasjonalmuseet

    Store eiketrær er ikke til salgs i Norge. Derfor er en 65 år gammel eik fraktet med trailer og båt fra Tyskland. Nå skal det 11 meter høye treet slå røtter i spesialblandet jord foran det nye Nasjonalmuseet som åpner neste år. Idéen er at det skal gi skygge om sommeren og være en levende skulptur om vinteren, skriver Statsbygg.

    Tysk tuntre foran Nasjonalmuseet
    Foto: Statsbygg