NRK Meny
Normal

Nekter å fortelle hva luksusbryllupet i Operaen kostet

Sivilombudsmannen stiller seg bak Kulturdepartementets avgjørelse, og nekter å fortelle hva det kostet å leie Operaen for å arrangere luksusbryllup.

Operahuset i Oslo

TRENGER PENGER: Men vil ikke fortelle hvor mye de tjener på privat utleie. De mener offentliggjøring av prisen vil skade Operaens muligheter til å forhandle utleie, sponsorkontrakter og arrangementsavtaler.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I begynnelsen av juli stengte Den Norske Opera & Ballett av hele bygget for turister og besøkende. Grunnen var en storslått og luksuriøs bryllupsmottagelse skulle finne sted.

Operaen får over en halv milliard kroner i offentlig støtte, og er blitt en populær turistdestinasjon i hovedstaden siden åpningen i 2008, men holdt altså stengt denne lørdagen i sommerferien.

NRK søkte om innsyn i utleieavtalen, men fikk avslag fra Kulturdepartementet. Dette ble klaget til Sivilombudsmannen, som i dag også avslo innsynsbegjæringen.

– Ikke hverdagskost

– Departementet syns å ha foretatt en riktig rettslig vurdering etter offentlighetsloven. De momentene som departementet har vektlagt fremstår som saklige og relevante, og det er foretatt en konkret vurdering av forholdene i saken, heter det i dokumentet fra Sivilombudsmannen.

Det var Olivia Christine Stolt-Nielsen Holten og Julius Meinl som giftet seg, og det var første gang Operaen ble leid til et slikt arrangement.

Laster Instagram-innhold

– Jeg tror ikke dette blir hverdagskost, vi driver, og skal drive, primært med opera og ballett, uttalte Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera & Ballett til NRK i juli.

Betydelig beløp

Operaen ønsket da ikke å si hvor mye brudeparet hadde betalt for å ha marmorbygget for seg selv.

Men de la ikke skjul på at utleien skjedde som følge av dårlig økonomi.

– Jeg kan ikke kommentere kontraktsforhold, men beløpet var betydelig, som igjen kanaliseres inn i vår daglige drift og kunstproduksjon, sa Fredstie til NRK.

NRK søkte om innsyn i utleieavtalen, men fikk avslag fra Kulturdepartementet.

Departementet avslo innsynet i utleiesummen med henvisning til offentleglova § 23 første ledd. De mente at prisen for utleie var av konkurransemessig betydning.

Hemmeligholdelsen ble møtt med kritikk fra flere kanter.

– For drøy

– Jeg er svært kritisk og skuffet, sa Hege Liadal, kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet og medlem av Kulturkomiteen på Stortinget.

Mens professor ved BI, Anne-Britt Gran, ikke syntes en opera støttet av den norske stat skal brukes til private brylluper.

– Denne utleien er for drøy. Det angår ikke offentligheten. Det vil føre til at de med betydelig kapital kan bruke operaen til egen representasjon

Kulturstrøm

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters
  • Steinbrudd i Østfold fredet

    Riksantikvaren har fredet steinbruddet Store Råholmen i Østfold. Steinbruddet hadde en spesiell rolle under 2. verdenskrig. På holmen står fremdeles 260 ferdige blokker, hogd på bestilling til Hitlers påtenkte seiersmonument i Berlin.