Hopp til innhold

Neil Young: Jeg hater den dritten

«Jeg er ikke Grammy-materiale», sa Neil Young i 1987, og la til: «Jeg hater den dritten». Nå har han vunnet sin første.

Neil Young på Grammy-utdelingen 2010

Neil Young vant prisen for «Archives»-boksen sammen med Jenice Ho og Gary Burden.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

For første gang i løpet av en nesten 50 år lang karriere, har Neil Young vunnet en Grammy.

Vant for karrierestarten, nesten 50 år etter

Da er det kanskje passende at Young vant prisen for en forseggjort boks med mer enn 120 sanger fra begynnelsen av karrieren. «Neil Young Archives Vol. 1 (1963-1972» vant i natt Grammy for best art direction på en boks eller utgivelse i begrenset utgave.

– Takk skal dere alle ha, sa Young da han mottok prisen.

Den ti plater store «Archives»-boksen har i årevis vært meldt å være like rundt hjørnet, men siden teknologien hele tiden har blitt bedre har Young blitt sittende på gjerdet og vente. Han har ikke ønsket å gi ut boksen før lyden var så god som han ønsket.

Boksen inneholder både studio-innspillinger, live-innspillinger, deomoer, forkastede sanger, videoer og den første dvd/Blu-ray-utgaven av regi-debuten «Journey Through the Past».

Video: Artistene hyller Neil Young

Video nsps_upload_2010_1_30_14_38_47_794.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fredag ble Neil Young selv hyllet, da store artister spilte sangene hans. Klikk på bildet for å høre smakebiter fra konserten.

– Ingen ting å gjøre med rock and roll

Young var også nominert i klassen for beste rockevokal, men tapte for Bruce Springsteen, som dermed hentet hjem sin Grammy nummer 20.

Young derimot fikk ikke sin første Grammy-nominasjon før i 1989, for videoen til «This Note's for You». Siden har han vært nominert mange ganger, blant annet én gang for fjorårets LP «Chrome Dreams II», tre ganger i 2008 og tre ganger i 2007.

– Jeg er ikke Grammy-materiale, sa Young i et intervju i 1987, gjenfortalt i biografien «Shakey».

– Jeg hater den dritten. Det har ingen ting å gjøre med rock and roll. Det er bare Hollywood - en gjeng mennesker som gir hverandre priser og snakker om hvordan de lagde den beste skiva... Det finnes ikke noe beste i musikk, se Young.

Nå er han ikke lenger på lista over viktige artister som er oversett av Grammy.

Young ble også hyllet på fredag, da MusiCare ga ham årets artist-pris for arbeidet hans for funksjonshemmede barn.

Kulturstrøm

 • Ideen er knallsterk på papiret

  – Det er mange av elementene i installasjonene som har et stort uttrykkspotensial: Hun har objekter som kan danne interessante linjer og streker som utgangspunkt for flotte, romlige tegninger. Men problemene hennes oppstår i selve sammenstillingene av elementene, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om Silje Figenschou Thoresen sin utstilling på Nordnorsk Kunstenter i Solvær.

  Fra Utstillingen Er der ligeså mange træk, der viser fremover som bagud av Silje Figenschou Thoresen på Nordnorsk kunstnersenter
  Terningkast 3 Kunst

  «Hva skal vi med dette?»

  ANMELDELSE: «Er det ligeså mange træk der viser fremover som bagud» ved Nordnorsk Kunstnersenter