NRK Meny
Normal

Nå kan du laste ned hørespill

Sommerens store gladnyhet fra Radioteatret er at mange av våre hørespill nå er tilgjengelige for nedlasting fra nettet. Det er radioteatersjef Nils Heyerdahl strålende fornøyd med.

Nils Heyerdahl
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Mange har gjort det til en vane å laste ned lydbøker fra egen hylle eller fra biblioteket på mp3-spilleren sin. For Radioteatret har det lenge vært et ønske å kunne tilby sine lyttere å gjøre det samme med de mange hørespillene vi produserer. Nå er dette blitt en realitet, til Radioteatersjef Nils Heyerdahls store glede.

Et kvantesprang

- Dette er et kvantesprang for Radioteatret! Å gjøre våre produksjoner tilgjengelig på nett har lenge vært et høyt prioritert mål. Rettighetsspørsmål har gjort at vi hittil bare har kunnet legge ut hørespill til podkast som er mer enn 50 år gamle. Det vil vi fortsette med – gratis, lover Heyerdahl.

Det nye nå er at også hørespill som er nyere enn 50 år er gjort tilgjengelige. Nå nærmer det seg 200 titler man kan laste ned, og det er historisk, ifølge radioteatersjefen.

- Nå kan publikum altså kjøpe en lang rekke med nyere produksjoner til nedlasting: fra krim- og barneserier til Ibsen og moderne dramatikk. Dette er det beste som har hendt oss siden vår første CD ble utgitt i 1997. Radioteatret er ikke lenger avhengig av radio. All grunn til å heise flagg og la korkene sprette!

Stort utvalg

Tidligere er det Lydbokforlaget som har gitt ut Radioteatrets produksjoner. Nå har NRK Aktivum, NRKs eget forlag, overtatt denne jobben, men samarbeidet med Lydbokforlaget fortsetter, fordi de fremdeles sitter på en bred katalog med titler Radioteatret har produsert gjennom årene.

Det er musikkonline.no som nå distribuerer lydbøkene fra disse to forlagene.

- NRK Aktivum er medeiere i Phonofile som driver musikkonline.no. Musikkonline.no er et norsk nettsted for norsk musikk og lydbøker. Phonfile inngår avtaler med tredjepartsleverandører så som iTunes og Paragallo (nedlastning på mobil), forteller produktsjef i Aktivum, Sophia Fergus.

- I våre avtaler med Phonofile er vi opptatt av at utgivelsene holder høy kvalitet, uansett om de lastes ned på mobil eller til MP3 spiller.

- Hvordan har mottakelsen vært, etter at lydbøkene ble gjort tilgjengelige?

- Hittil har salget vært moderat, men stigende, opplyser Fergus.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK