NRK Meny
Normal

NBC-programleder sparket for «upassende oppførsel»

Mangeårig «Today»-programleder Matt Lauer har fått avskjed fra NBC for upassende seksuell adferd, opplyser TV-kanalen.

Matt Lauer

SPARKET: «Today»-programleder Matt Lauer må forlate jobben etter mer enn 20 år. Bakgrunnen skal være en klage arbeidsgiveren mottok fra en kvinnelig kollega mandag denne uka.

Foto: Brendan McDermid / Reuters

Lauers kollega Savannah Guthrie leste selv opp kunngjøringen i onsdagens utgave av det populære frokostprogrammet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mottok klage mandag

Uttalelsen, signert NBC nyhetssjef Andy Lack, slår fast at selskapet mandag denne uka mottok en klage fra en kollega av Lauer, der kollegaen i detalj beskrev «upassende seksuell adferd på arbeidsplassen».

Ifølge Lack skal selskapet ha foretatt en grundig gjennomgang av klagen, og funnet at Lauers adferd utgjorde et tydelig brudd med selskapets retningslinjer.

I uttalelsen heter det at dette er den første klagen arbeidsgiveren har mottatt på Lauer i løpet av hans over 20 år tilknyttet kanalen, men at de har grunn til å tro at det ikke dreier seg om en enkelthendelse.

Feiret 20-årsjubileum

Lauer feiret tidligere i år sitt 20-årsjubileum som programleder for aktualitetsprogrammet «Today». I fjor tegnet han ny kontrakt med kanalen som skulle gjelde ut 2018.

Oppsigelsen av den profilerte programlederen skjer bare en uke etter at den konkurrerende kanalen CBS sparket sin mangeårige programleder Charlie Rose etter at åtte kvinnelige kolleger har anklaget ham for seksuell trakassering.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3