NRK Meny
Normal

Nazimusikk i Spotify

Den svenske streamingtjenesten Spotify er full av nazistiske marsjer og kampsanger, og tjenesten har ingen planer om å fjerne dem.

Spotify med en omfattende samling nazimusikk.

Spotify med en omfattende samling nazimusikk.

Foto: Spotify (skjermdump)

Nazimusikk i Spotify

Noen av platene som er representert i Spotify.

Foto: Spotify (skjermdump)
Nazimusikk

En annen av platene du kan høre på i Spotify.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vi bruker stadig mer tid på å høre musikk over internett, og tjenesten Spotify er den største på markedet.

Ingen begrensning

Her finnes det imidlertid ingen begrensning på hvilken type musikk som kan legges inn. For leter du litt kan du blant annet finne store mengder med nazivennlig musikk.

Man kan finne plater som «SS Schutzstaffel» og «Stormtrooper marches» der det er samlet en mengde marsjer og kampsanger som «Sieg heil, Viktoria!».

Les også:

En del av dette materialet har også vært forbudt i Tyskland siden andre verdenskrig.

- Dette er direkte motbydelig og dypt opprørende, sier Willy Silberstein, som er leder for den svenske komiteen mot antisemittisme, til avisa Expressen.

- Jeg er en stor fan av Spotify, men nå blir jeg overrasket og skuffet. Dette er klart uheldig og direkte motbydelig, sier Silberstein videre.

Vil ikke sensurere

Spotify har imidlertid ingen planer om å sensurere innholdet i sin tjeneste.

Pressesjef Sofie Grant sier til Expressen at plateselskapenes sjøl har ansvar å levere musikk som ikke går til angrep på noen bestemt folkegruppe.

Hun innrømmer imidlertid at det kan finnes materiale på Spotify som enkelte kan finne støtende.

- Jeg vil understreke at Spotify ikke støtter slikt innhold, men vi sensurerer ikke eller tar bort materiale vi har fått, sier Grant.

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold