Hopp til innhold

Natassia Malthe: – Trodde det var meg det var noe galt med

– Jeg tenkte, som så mange kvinner, at det var meg det var noe galt med. Det er den norske skuespilleren Natassia Malthes forklaring på at hun ventet i ni år på å snakke om overgrep i Hollywood. Hun er gjest hos Skavlan.

Natassia Malthe forteller om hvorfor det tok ni år å si fra om overgrep

Natassia Malthe trodde hun var alene om å bli trakassert

– Jeg er veldig privat person. Spesielt når det skjer dårlige ting med meg, liker jeg å holde det for meg selv, sier hun.

– Hvorfor skjer ikke dette med andre kvinner, spurte jeg meg selv, uten å vite at vi var mange i samme båt, sier den 43 år gamle norske skuespilleren Natassia Malthe.

Hun hevder Hollywood-mogulen Harvey Weinstein tvang henne til å ha sex i 2008.

– Jeg har vært redd for å stå frem men gjør det med støtte fra mine venner, og også for å være en godt forbilde for barnet mitt. Kvinner skal ikke bli behandlet på denne måten, sa Malthe, da hun anklaget Weinstein for overgrep.

En ny mulighet

Da hun skjønte at hun ikke var alene, tenkte hun at dette er en mulighet til å skape forandring.

– #Metoo-kampanjen er kraftfull, og denne følelsen av å være alene, at dette bare hender meg, følger unge kvinner ut i verden. Øyeblikket er inne til å snakke om det, sier Malthe.

Hos Skavlan forteller hun om ukulturen som rådet i Hollywood. – En av senior-agentene sa: "Du har en avtale om audition, hvis du vil spise middag med NN". Jeg svarte: – Hva med lunsj? Da har du ingen avtale, svarte han.

En produsent, mye eldre enn henne selv, kalte henne inn til lunsj med to manusforfattere.

Hånd på låret

– Jeg sa at hvis det blir snakk om noe annet enn arbeid, kommer jeg til å forlate restauranten. Jeg var veldig ung, og følte meg tøff. Han kom med andre forslag, og jeg reiste meg opp og gikk. En uke senere ringte han og sa at hun hadde misforstått.

Han inviterte på middag. Men midt under måltidet la han hånden på låret mitt. Jeg reiste med nok en gang og forlot stedet. Menn med makt blir skikkelig sure om du står opp mot dem, sier Natassia Malthe.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober