Hopp til innhold

Nasjonalmuseet med nye direktører

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design presenterte sine seks nye avdelingsdirektører. Men direktøren for samtidskunst glimret med sitt fravær.

Nasjonalmuseets nye avdelingsdirektører

Fra venstre Nils Ohlsen, Per Odd Brekke, Nina Berre, Jean-Yves Gallardo, Widar Halén og Francoise Hanssen-Bauer.

Foto: Birger Kolsrud Jåsund / NRK

– Vi ser på stor optimisme på Nasjonalmuseets virksomhet og fremtid med denne sterke ledelsen på plass, sa museets styreleder, Svein Aaser, da den nye direktørstaben ble presentert for pressen torsdag.

Museet lyste ut hele sju avdelingsdirektørstillinger i høst, stillingen som avdelingsdirektør for Samtidskunstmuseet står fortsatt ubesatt. Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff, vil ivareta ansvaret for dette kunstfeltet inntil videre.

NRKs kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke, mener at museumsledelsen ikke har vært offensive nok dersom de mener at de ikke har funnet en egnet kandidat.

– Dette museet har på en måte ligget så brakk, og vært det museet som har lidd mest under konfliktene. Jeg synes det er rart at det ikke er der man virkelig setter inn trøkket, sier NRKs kunstkritiker.

Faglig tyngde

Kunsthistoriker Nils Ohlsen får ansvar for eldre og moderne kunst, mens kunsthistoriker og i dag seniorkurator ved museet, Widar Halén blir direktør for kunsthåndverk og design. Avdelingsdirektør for arkitektur blir arkitekt Nina Berre som kommer fra stillingen som direktør for Norsk Form. Billedkunstner Per Odd Bakke får ansvar for det landsdekkende programmet.

– Jeg synes generelt sett at det ser ut som en veldig god ledergruppe med faglig tyngde, sier Mona Pahle Bjerke, og trekker fram Halén som et lyspunkt.

– Det er veldig godt å vite at dr. philos Halén, som har vært seniorkurator ved Kunstindustrimuseet nå skal forvalte designfeltet.

Økonomen Jean-Yves Gallardo er ansatt som kommunikasjonsdirektør, mens en ny administrerende direktør ikke kommer før sommeren.

Francoise Hanssen-Bauer er per i dag en del av museets ledergruppe, men går fra stillingen avdelingsleder for museumstjenester til ansvarlig for ny avdeling for samlingsforvaltning.

Stor interesse

83 søkere meldte sin interesse da Nasjonalmuseet utlyste stillingene tidligere i høst. Ifølge Eckhoff, var det søkermassen størst til de ledige stillingene som avdelingsdirektør innen administrasjon og kommunikasjon.

I tillegg søkte museet etter fire direktører som skulle få ansvar for de ulike kunstfaglige avdelingene, en siste direktør med ansvar for museets landsdekkende program.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)