NRK Meny
Normal

Legenden om Narnia – Prins Caspian

Film nummer to i Narnia-universet handler om sterke jenter, men likes også av sterke gutter.

Narnia
Foto: Walt Disney

4 stjerner

”Legenden om Narnia – Prins Caspian” er et voldsomt eventyr som fortoner seg som en komprimert og stykkevis fortelling om Europas historie gjennom 1500 år. Hovedkonflikten likner en typisk kamp om den engelske tronen - mellom søsken, fettere, onkler, tanter, halvsøsken og andre med maktbegjær.

Filmen er den andre basert på den sju-bind store Narnia-legenden til forfatteren C. S Lewis. Noen detaljer og tendenser er tydelig oppdatert eller videreutviklet av regissøren Andrew Adamson og to av hans allierte på manussiden.

Hovedsaken har vel vært der fra start: Seierherrene er noen kloke jenter, ikke kvinner. De har uskylden i seg.

Feminint eventyr - maskulin utforming

Ja, det er et eventyr. Denne gangen kryper ikke de fire London-ungene inn i klesskapet for å finne sin fantasiverden, slik det skjedde i den første filmen. Nå er de eldre, de vil gjerne regnes som voksne, men de går fortsatt på skole og det er fremdeles andre verdenskrig i London, og i denne filmen er de på Strand T-banestasjon i det de blir trukket med vindsuget fra et tog ut av tunnelen og inn i det fantastiske.

Eventyret er feminint tenkt, men maskulint utformet med mye action og vold. I det avgjørende slaget setter man sitt håp til løven Asland som har både muskler og magisk kraft til å slå tilbake noen tusen veltrente soldater med katapult-våpen. Han er rene Ninja-krigeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Narnia

Aslan og Lucy.

Foto: Walt Disney

Fantasiskapningene er sjarmfullt utformet med pels og andre digitale kvaliteter. De er fauner og griffer og dverger og dyr med språk, men det meste her er realfilm med ordentlige mennesker og humanistiske kvaliteter.

Filmen har 11 års grense. Jeg har sett den sammen med 50-60 femtenåringer. Det var en opplevelse. Engasjementet varte filmen ut, i 2 timer og 26 minutter, det ble jublet, pepet, fnist og ledd og sikkert grått og til slutt klappet 15-åringene og ropte hurra. Det gjalt også de tøffe guttene som synes de har vokst fra eventyr nå. ”Legenden om Narnia – prins Caspian” treffer bredt.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: