Hopp til innhold

Narkomillionæren

Ola er 21 år, dyktig på gitar, en ivrig leser og nybakt millionær. Arven fra salget av farens gamle villa gir ham 2,9 millioner inn på konto. Det er bare ett problem. Ola er narkoman.

Ola, narkoman og millionær

Ola lærte å spille gitar på en barnevernsinstitusjon. – Jeg tenkte at jeg skulle komme ut derfra og ha lært et eller annet, sier han. Når pengene kommer vil han kjøpe seg ny gitar.

Foto: Sindre Leganger

Hør dokumentaren: Penga eller livet
Last ned podkast: Penga eller livet


– Folk i narkomiljøet må ikke få vite om pengene. De kan jo finne på hva som helst, dikte opp gjeld eller true til seg koden til bankkortet. Jeg må være forsiktig og ikke blafre for mye, sier narkomane Ola. Om ikke lenge blir han millionær.

Plutselig millionær

Han startet med hasj som 14-åring, og gikk etter hvert over til tyngre stoffer. Mens han fortsatt gikk på videregående skole, ranet han og en kamerat en bankfilial for 100 000 kroner. I bygget over gaten hadde det lokale politikammeret morgenmøte.

– Det var en idiotisk handling gjort i rus, sier Ola.

De ble tatt etter ti minutter, og Ola måtte sone en fengselsstraff på i underkant av ett år. Da han kom ut, bar det rett tilbake på kjøret i hovedstaden.

I dag er han avhengig av amfetamin og heroin.

– Mye av pengene er øremerka. Til leilighet og sånne ting. Så det er i boks. Det er derfor jeg trenger å skikke meg litt også, ikke sant. Men det går ikke en dag uten at jeg tenker på å ta amfetamin eller kanskje litt heroin. Jeg burde ikke ha den innstillinga, men jeg vet jeg kommer til å sprekke, sier Ola.

Han vil trappe ned på dopbruken, legge seg inn på avrusning og kjøpe leilighet. Men det er ikke lett.

De fleste i omgangskretsen hans er narkomane, og han har alltid hatt et vanskelig forhold til penger. I løpet av det siste året har han mistet bankkortet sitt 13 ganger.

Frykter overdose

Foreldrene hans skilte seg for nesten 20 år siden. Faren og stefaren Werner flyttet etter hvert sammen i en stor villa på Kampen i Oslo. For fire år siden døde faren, og Ola arvet hans eierandel av huset. Nå er villaen solgt og Ola blir straks millionær.

– Vi skjønte jo tidlig at å overlate så mye penger til Ola ville være en halsbrekkende affære. Det er ganske mye penger for en som aldri har gjort et dagsverk i hele sitt liv, og som stort sett har latt humla suse og dagene gå, sier stefaren Werner.

Olas store utfordring blir å håndtere den store summen han har arvet.

– Nå som han får penger har han mulighet til å vise hva han vil med livet sitt. Enten kan han ta seg sammen og gjøre noe. Eller så kan han fortsette som han pleier, sier Werner.

– Men jeg ser ikke bort ifra at tilgangen på så mye midler kan ende med en overdose, legger han til.

I radiodokumentaren ”Penga eller livet” følger vi Ola i månedene før og etter saldoen på kontoen går fra null til 2,9 millioner kroner.

Hør ”Penga eller livet” på NRK P2, lørdag kl. 10.03. Reprise søndag kl. 21.03. Eller i nettradio og som podkast.

Dokumentaren er laget av Sindre Leganger. Teknisk regi ved Merete Antonsen. Konsulenter er Kjetil Saugestad og Hege Dahl.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober