Narkomillionæren

Ola er 21 år, dyktig på gitar, en ivrig leser og nybakt millionær. Arven fra salget av farens gamle villa gir ham 2,9 millioner inn på konto. Det er bare ett problem. Ola er narkoman.

Ola, narkoman og millionær

Ola lærte å spille gitar på en barnevernsinstitusjon. – Jeg tenkte at jeg skulle komme ut derfra og ha lært et eller annet, sier han. Når pengene kommer vil han kjøpe seg ny gitar.

Foto: Sindre Leganger

Hør dokumentaren: Penga eller livet
Last ned podkast: Penga eller livet


– Folk i narkomiljøet må ikke få vite om pengene. De kan jo finne på hva som helst, dikte opp gjeld eller true til seg koden til bankkortet. Jeg må være forsiktig og ikke blafre for mye, sier narkomane Ola. Om ikke lenge blir han millionær.

Plutselig millionær

Han startet med hasj som 14-åring, og gikk etter hvert over til tyngre stoffer. Mens han fortsatt gikk på videregående skole, ranet han og en kamerat en bankfilial for 100 000 kroner. I bygget over gaten hadde det lokale politikammeret morgenmøte.

– Det var en idiotisk handling gjort i rus, sier Ola.

De ble tatt etter ti minutter, og Ola måtte sone en fengselsstraff på i underkant av ett år. Da han kom ut, bar det rett tilbake på kjøret i hovedstaden.

I dag er han avhengig av amfetamin og heroin.

– Mye av pengene er øremerka. Til leilighet og sånne ting. Så det er i boks. Det er derfor jeg trenger å skikke meg litt også, ikke sant. Men det går ikke en dag uten at jeg tenker på å ta amfetamin eller kanskje litt heroin. Jeg burde ikke ha den innstillinga, men jeg vet jeg kommer til å sprekke, sier Ola.

Han vil trappe ned på dopbruken, legge seg inn på avrusning og kjøpe leilighet. Men det er ikke lett.

De fleste i omgangskretsen hans er narkomane, og han har alltid hatt et vanskelig forhold til penger. I løpet av det siste året har han mistet bankkortet sitt 13 ganger.

Frykter overdose

Foreldrene hans skilte seg for nesten 20 år siden. Faren og stefaren Werner flyttet etter hvert sammen i en stor villa på Kampen i Oslo. For fire år siden døde faren, og Ola arvet hans eierandel av huset. Nå er villaen solgt og Ola blir straks millionær.

– Vi skjønte jo tidlig at å overlate så mye penger til Ola ville være en halsbrekkende affære. Det er ganske mye penger for en som aldri har gjort et dagsverk i hele sitt liv, og som stort sett har latt humla suse og dagene gå, sier stefaren Werner.

Olas store utfordring blir å håndtere den store summen han har arvet.

– Nå som han får penger har han mulighet til å vise hva han vil med livet sitt. Enten kan han ta seg sammen og gjøre noe. Eller så kan han fortsette som han pleier, sier Werner.

– Men jeg ser ikke bort ifra at tilgangen på så mye midler kan ende med en overdose, legger han til.

I radiodokumentaren ”Penga eller livet” følger vi Ola i månedene før og etter saldoen på kontoen går fra null til 2,9 millioner kroner.

Hør ”Penga eller livet” på NRK P2, lørdag kl. 10.03. Reprise søndag kl. 21.03. Eller i nettradio og som podkast.

Dokumentaren er laget av Sindre Leganger. Teknisk regi ved Merete Antonsen. Konsulenter er Kjetil Saugestad og Hege Dahl.

Kulturstrøm

 • Ny leder i PEN

  Kjersti Løken Stavrum ble valgt til ny leder i Norsk PEN på organisasjonens årsmøte 24. april. Hun er tidligere redaktør og journalist i en rekke publikasjoner, herunder Aftenposten (A-magasinet og Aften), samt tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Kjersti Løken Stavrum tar over ledervervet etter William Nygaard, tidligere administrerende direktør i Aschehoug. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

 • Innslag av simpel poesi

  I den japanske filmen «Reisen til Yoshino» møter vi flere mennesker som har ulike grunner til å oppsøke skogens krefter. Litt for ofte nærmer utførelsen av det spirituelle tankegodset seg grensen til noe corny og kunstig, mener NRKs filmanmelder Sigurd Vik og gir terningkast 4.

  Masatoshi Nagase og Juliette Binoche i «Reisen til Yoshino» 
  Foto: Fidalgo Filmdistribusjon
 • Sting med eget show

  Artisten Sting går i fotsporene til Elvis Presley, Celine Dion og Britney Spears og får eget show i Las Vegas. Showet skal inneholde en rekke hitlåter fra hans 40 år lange karriere, og skal ha premiere på Caesar's Palace i mai neste år.