Hopp til innhold

Når virkeligheten overgår fiksjonen

Forfatter Selma Lønning Aarø måtte skrive om en historie hun aldri ville ha diktet opp.

Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø leste høyt under lanseringen av 'Akkurat nå' på Norsk Litteraturfestival.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

I disse dager gir Amnesty International og forlaget Vigmostad & Bjørke ut antologien, «Akkurat nå», der flere av bidragsyterne er forfattere, deriblant Selma Lønning Aarø.

Hun fikk i oppdrag å skrive om forsvinningen til Zelimkhan Murdalov i Tsjetsjenia.

– Jeg likte tanken på å skrive en novelle om dette. Men jeg opplevde raskt at det ble for sterkt. I stedet ble det en metatekst som inneholdt fakta, forteller Lønning Aarø til NRK.no.

– For drøyt som novelle

I teksten «Zelimkhan – en forsvinning», skriver hun blant annet: Noen ganger overgår virkeligheten fiksjonen, og Jeg kan ikke sette ord på Zelimkhan Murdalovs skjebne, og Dette er en historie jeg aldri kunne eller ville ha diktet opp.

– Hva mener du med det?

– Historien inneholder så mange sterke virkemidler at både et forlag og jeg som forfatter ville ha tonet det ned hvis det var en fiktiv historie. Det blir for drøyt som novelle. Jeg kunne ikke tulle med stoffet. Som forfatter er jeg vant å kunne herse og slå meg løs. Men her følte jeg at jeg måtte trå varsomt, svarer Lønning Aarø.

Blant de andre bidragsyterne i «Akkurat nå» finner vi forfattere som Gunnar Staalesen, Levi Henriksen og Pedro Carmona-Alvarez. I tillegg bidrar musiker Siri Nilsen og motorcrosskjøreren Ailo Mikkelsen Gaup med hver sin tekst.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober