Når språket ekskluderer

Hva har Språkrådet lært av sin ekskluderende språkbruk? Det var ett av spørsmålene i helgens Detektor, som så nærmere på hvordan språket har makt til å stenge folk ute.

Haddy N'jie
Foto: June Witsøe

Tidligere i høst hevdet Språkrådet at nordmenn måtte være av etnisk norsk opprinnelse.

Tre uker tok det før direktør Sylfest Lomheim beklaget uttalelsen. I denne tiden var innbyggere i Norge med utenlandsk familiebakgrunn skjøvet ut av det norske felleskapet. De var redusert til utlendinger med norsk statsborgerskap.

- Jeg vil navngi meg selv

På Parkteatret Scene i Oslo synger Haddy N'jie fra Kolbotn sin egen låt ”White lies” - hvite løgner.

”Jeg vil ikke svare på navnet du har gitt meg. Jeg vil navngi meg selv ”, synger hun.

Låta kunne vært laget til ære for Språkrådet og direktør Sylfest Lomheim personlig.

"Integrert som faen"

Musikeren, skuespilleren og journalisten har norsk mor og gambisk far. Sammen med fire andre svarte norske kvinner i gruppa Queendom står Haddy N'jie på scenen med forestillingen ”Integrert som faen”. Det handler om identitet og fordommer. Og om hvem som har rett til å sette navn på andre mennesker.

En høyaktuell problemstilling skal det vise seg.

Etnisitet

Sylfest Lomheim
Foto: Erlend Aas / Scanpix

 

Høstens hissige debatt om hvem som er nordmenn startet da nyhetsmagasinet Ny Tid spurte Språkrådet om det finnes et alternativ til uttrykket "etniske nordmenn".

”Vi tror at det ikke er noe behov for å erstatte ”etniske nordmenn” med en annen betegnelse, skrev Språkrådets saksbehandler.

"For ”nordmann” betyr i utgangspunktet  ”en person av etnisk norsk opprinnelse", skrev han.

”På samme måte blir en pakistaner som bosetter seg i Norge, ikke nordmann, heller ikke om han blir norsk statsborger. Han er uansett pakistaner. Men dersom han er norsk statsborger og det er viktig å markere akkurat det, er det riktige å si at han er ”pakistaner med norsk statsborgerskap”.

"Det er noe som heter etnisitet og det er ikke bare en tom merkelapp, det er en betegnelse som dekker en realitet. Det er kritikkverdig å prøve å tilsløre virkeligheten”, skrev saksbehandleren.

  Les: Brevet fra Språkrådet

Detektor oppsummerer

Etter tre uker og et styremøte går Språkrådets direktør Sylfest Lomheim ut og beklager e-posten til Ny Tid. Språkrådet mener ikke at ordet "nordmann" er reservert for mennesker med etnisk norsk opprinnelse.

Detektor tar turen til Språkrådet for å høre hvordan direktør Sylfest Lomheim oppsummerer debatten i ettertid. Det skal vise seg å ikke bli helt uproblematisk.

Og selv om Språkrådet nå har presisert at ordet "nordmann" kan brukes av alle som er bosatt i Norge med norsk statsborgerskap, inkludert Haddy N'jie fra Kolbotn, må Haddy ifølge direktøren i Språkrådet fremdeles finne seg i å bli omtalt som neger.

 

Kulturstrøm

  • Avicii minnes i dag

    Flere medier vier den svenske DJ-en oppmerksomhet på dagen ett år etter at han døde, skriver SVT. Tim Berglinds familie har opprettet en stiftelse som vil la alle inntekter fra albumsalg gå til støtte for truet natur, bistand og tiltak mot selvmord. For litt over en uke siden ble singelen «SOS» sluppet posthumt og i juni kommer albumet han nesten hadde gjort ferdig før han tok livet sitt. Det får tittelen «Tim».

    PEOPLE-AVICII/
    Foto: SOCIAL MEDIA / Reuters