NRK Meny
Normal

Når skal man hoppe i vannet?

Det er glovarmt på land, men selv den tøffeste på stranda blir lang i maska når hun dypper tåa i vannet. Hvorfor er det så kaldt, og når er egentlig beste tidspunkt for å bade?

Badetemperaturer
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Vanntemperaturen kan stige eller synke drastisk fra en dag til en annen. Hvorfor er det slik? Og når har man egentlig størst sjanse for å møte på behagelige temperaturer?

Tidevann og havstrømmer

Havforsker Tore Johannesen ved Havforskningsinstituttstasjonen i Flødevigen kan fortelle at Kristiansand og omegn har spesielt varmt vann i forhold til resten av Norge.

Dette er fordi det nesten ikke er tidevannsforskjeller i området, og fordi havstrømmene i Skagerrak er relativt stabile. Dermed blir heller ikke temperaturforskjellene i vannet så store.

For resten av landet er det imidlertid mer ustabilt, og ting kan forandre seg fort.

- Om man får kraftig fralandsvind vil overflatelaget blåse vekk. Dermed kommer kaldt vann opp fra dypet, og på få timer kan temperaturen synke betraktelig.

Hav
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Beste badedag

Den dagen du har størst sjanse for ikke å skjære tenner i det du hopper uti er 9. august. Det er nemlig den dagen med gjennomsnittlig høyeste badetemperaturer i året.

Selv om det vel sier seg selv er det også verd å understreke at temperaturen stiger utover året, og at det er varmest på dagtid.

Det har blitt foretatt måling av badetemperaturene i Norge siden 1920, og rekorden er på 22,6 grader. Dette er målinger foretatt på 1 meters dyp, klokken 10.00 om morgenen.

Så når passer det seg altså å bade, og hva skal man se etter?

Vi har lagd en liten huskeliste:

- Det bør ha vært stabilt og varmt vær i en periode.

- Om det blåser litt bør det helst være pålandsvind.

- Velg et sted med rolige havstrømmer og lite tidevannsforskjeller.

- Merk av 9. august i almanakken med blått og gult! (Og da tenker vi ikke på våre kjære svenske naboer, men på den gule solen og på bøljane blå!)

 

Skulle dette bli for mye å holde rede på kan du jo jukse litt og ta en titt på  badetemperaturene våre!

Nettradio: Hør innslaget fra Reiseradioen