Hopp til innhold

Når skal man hoppe i vannet?

Det er glovarmt på land, men selv den tøffeste på stranda blir lang i maska når hun dypper tåa i vannet. Hvorfor er det så kaldt, og når er egentlig beste tidspunkt for å bade?

Badetemperaturer
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Vanntemperaturen kan stige eller synke drastisk fra en dag til en annen. Hvorfor er det slik? Og når har man egentlig størst sjanse for å møte på behagelige temperaturer?

Tidevann og havstrømmer

Havforsker Tore Johannesen ved Havforskningsinstituttstasjonen i Flødevigen kan fortelle at Kristiansand og omegn har spesielt varmt vann i forhold til resten av Norge.

Dette er fordi det nesten ikke er tidevannsforskjeller i området, og fordi havstrømmene i Skagerrak er relativt stabile. Dermed blir heller ikke temperaturforskjellene i vannet så store.

For resten av landet er det imidlertid mer ustabilt, og ting kan forandre seg fort.

- Om man får kraftig fralandsvind vil overflatelaget blåse vekk. Dermed kommer kaldt vann opp fra dypet, og på få timer kan temperaturen synke betraktelig.

Hav
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Beste badedag

Den dagen du har størst sjanse for ikke å skjære tenner i det du hopper uti er 9. august. Det er nemlig den dagen med gjennomsnittlig høyeste badetemperaturer i året.

Selv om det vel sier seg selv er det også verd å understreke at temperaturen stiger utover året, og at det er varmest på dagtid.

Det har blitt foretatt måling av badetemperaturene i Norge siden 1920, og rekorden er på 22,6 grader. Dette er målinger foretatt på 1 meters dyp, klokken 10.00 om morgenen.

Så når passer det seg altså å bade, og hva skal man se etter?

Vi har lagd en liten huskeliste:

- Det bør ha vært stabilt og varmt vær i en periode.

- Om det blåser litt bør det helst være pålandsvind.

- Velg et sted med rolige havstrømmer og lite tidevannsforskjeller.

- Merk av 9. august i almanakken med blått og gult! (Og da tenker vi ikke på våre kjære svenske naboer, men på den gule solen og på bøljane blå!)

 

Skulle dette bli for mye å holde rede på kan du jo jukse litt og ta en titt på  badetemperaturene våre!

Nettradio: Hør innslaget fra Reiseradioen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober