Når kildene får betalt

Hva skjer når vi betaler kildene våre og når mennesker i en dramatisk livssituasjon tilbys store pengebeløp for historiene sine? Vi viser den kontroversielle dokumentaren "Når kildene får betalt" først på NRK.no.

 

SE: Programmet her

Norske medier betaler årlig ut store pengebeløp for å tilegne seg eksklusiv informasjon – betalingsjournalistikk er vanligere enn mange liker å tro.

Intervjuer folk på rømmen

Den kontroversielle dokumentaren ”Når kildene får betalt”, avslører at enkelte redaksjoner også er villige til å betale for intervjuer på nyhetsplass – selv når intervjuobjektet er på rømmen fra norsk politi.

Ole Christian Bach
Foto: Scanpix

Dokumentaren har allerede avstedkommet oppslag i mediene. I forrige uke ble det kjent at en TV2-reporter betalte 50.000 av egen lomme for å få et intervju med Ole Christian Bach. Og i formiddag varslet Carew at han ville boikotte NRK hvis filmen ble vist.

 

Se og Hør vil se framover

Også Se og Hør har vært i søkelyset for sin praksis, og i forbindelse med kveldens dokumentar, sier sjefredaktør Odd Johan Nelvik følgende:

- De sakene som fremkommer om oss i denne dokumentarfilmen er tidligere blitt omtalt både i en bok, i en rapport bestilt av Presseforbundet og i mange presseoppslag etterpå. Sakene er tre til fem år gamle. Vi har også deltatt i en åpen høring og debatter om disse temaene, men har hele tiden vektlagt kildevernet - noe vi er blitt kritisert for. Det må vi leve med. I Se og Hør ønsker vi nå å legge oppstyret rundt boken bak oss, og se fremover.

Nelvik presiserer at bladet har justert sine rutiner og arbeidsform i tråd med deler av den kritikk de har mottatt.

- Ingen er feilfrie

Odd Nelvik
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Ingen er feilfrie, heller ikke Se og Hør. Men i år har vi ikke fått dommer mot oss i Pressens Faglige Utvalg. Det viser at vi er på rett vei, sier Nelvik.

- Når det gjelder honorarpraksisen, er også dette et forhold som har vakt mye debatt. Vi har aldri lagt skjul på at vi betaler godt for gode tips og rettigheter til eksklusive reportasjer. Det gjør også andre store medier i Norge. Vi tar til etterretning at Vær Varsom-plakaten har fått nye bestemmelser som omhandler pressens honorarpraksis, og vi vil nå som før navigere etter gjeldende presseetiske regler, avslutter sjefredaktøren. 

 

”Når kildene får betalt” er produsert av Novemberfilm as for NRK. Filmen vises tirsdag 4.desember klokka 19:55, men allerede fra kl. 18:00 kan du se den på NRK.no.

 

Kulturstrøm

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.

 • «Moulin Rouge» tok 10 Tony Awards

  Den amerikanske teaterprisen Tony Awards ble delt ut i New York søndag. «Moulin Rouge: The Musical» ble mestvinnende med 10 priser, og vant også prisen for beste musikal. «Jagged Little Pill», en musikal inspirert av Alanis Morissettes suksessalbum fra 1995, vant også flere priser.

  Vinnere av Tony Awards Bill Damaschke og Carmen Pavlovic
  Foto: Cindy Ord / AFP