Hopp til innhold

Når kildene får betalt

Hva skjer når vi betaler kildene våre og når mennesker i en dramatisk livssituasjon tilbys store pengebeløp for historiene sine? Vi viser den kontroversielle dokumentaren "Når kildene får betalt" først på NRK.no.

 

SE: Programmet her

Norske medier betaler årlig ut store pengebeløp for å tilegne seg eksklusiv informasjon – betalingsjournalistikk er vanligere enn mange liker å tro.

Intervjuer folk på rømmen

Den kontroversielle dokumentaren ”Når kildene får betalt”, avslører at enkelte redaksjoner også er villige til å betale for intervjuer på nyhetsplass – selv når intervjuobjektet er på rømmen fra norsk politi.

Ole Christian Bach
Foto: Scanpix

Dokumentaren har allerede avstedkommet oppslag i mediene. I forrige uke ble det kjent at en TV2-reporter betalte 50.000 av egen lomme for å få et intervju med Ole Christian Bach. Og i formiddag varslet Carew at han ville boikotte NRK hvis filmen ble vist.

 

Se og Hør vil se framover

Også Se og Hør har vært i søkelyset for sin praksis, og i forbindelse med kveldens dokumentar, sier sjefredaktør Odd Johan Nelvik følgende:

- De sakene som fremkommer om oss i denne dokumentarfilmen er tidligere blitt omtalt både i en bok, i en rapport bestilt av Presseforbundet og i mange presseoppslag etterpå. Sakene er tre til fem år gamle. Vi har også deltatt i en åpen høring og debatter om disse temaene, men har hele tiden vektlagt kildevernet - noe vi er blitt kritisert for. Det må vi leve med. I Se og Hør ønsker vi nå å legge oppstyret rundt boken bak oss, og se fremover.

Nelvik presiserer at bladet har justert sine rutiner og arbeidsform i tråd med deler av den kritikk de har mottatt.

- Ingen er feilfrie

Odd Nelvik
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Ingen er feilfrie, heller ikke Se og Hør. Men i år har vi ikke fått dommer mot oss i Pressens Faglige Utvalg. Det viser at vi er på rett vei, sier Nelvik.

- Når det gjelder honorarpraksisen, er også dette et forhold som har vakt mye debatt. Vi har aldri lagt skjul på at vi betaler godt for gode tips og rettigheter til eksklusive reportasjer. Det gjør også andre store medier i Norge. Vi tar til etterretning at Vær Varsom-plakaten har fått nye bestemmelser som omhandler pressens honorarpraksis, og vi vil nå som før navigere etter gjeldende presseetiske regler, avslutter sjefredaktøren. 

 

”Når kildene får betalt” er produsert av Novemberfilm as for NRK. Filmen vises tirsdag 4.desember klokka 19:55, men allerede fra kl. 18:00 kan du se den på NRK.no.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.