Hopp til innhold

Detektivjobb

For mange tusen år siden stod det en person og malte disse bildene - rett på fjellveggen. Skal vi finne ut akkurat når han gjorde det, må vi leke litt detektiv!

Bergmaleri
Foto: Kalle Sognnes, NTNU

Hulemaleri fra Lascaux, Frankrike

Hulemaleriene fra Lascaux i Frankrike er malt med svart

Foto: Wikipedia

Hvis figurene hadde vært malt med svart, kunne vi funnet ut hvor gamle de er ved å teste hvor mye karbon-14 som fins i maleriet. For å tegne svart brukte de nemlig trekull. Alt levende, sånn som trær, inneholder dette spesielle stoffet, som det blir mindre og mindre av ettersom tiden går. Les hvordan karbon-14 metoden fungerer.

Synkende hav

Norske malerier fra steinalderen er malt i rødt. Rødfargen er et stoff som heter jernoksid, og som de fant i mineraler i naturen. Jernoksid er ikke et levende stoff, derfor inneholder det ikke karbon. Det betyr at må vi finne ut hvor gamle maleriene er på andre måter.

Som en annen detektiv må vi lete etter spor i nærheten, finne spor av en boplass, eller noe annet maleren har lagt igjen. En annen måte er å finne ut når stranda var akkurat der bildene er malt. Havet har nemlig sunket masse siden steinalderen. Vi vet at steinalderfolk likte å bo ved havet, så ved å finne ut når havet stor akkurat der de malte bildene, kan vi gjette oss til at de bodde der omtrent på den tiden, og at det var da de malte bildene.

Bergmaleri

Dette fjellet lå i strandkanten for ca 4000 år siden, så vi kan gjette at figuren ble malt omtrent på den tiden.

Foto: Kalle Sognnes, NTNU

Kilde: Professor Kalle Sognnes, NTNU

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober