NRK Meny
Normal

Når ansiktet snakker av seg selv

Vi bruker ansiktsuttrykk - mimikk - når vi snakker med hverandre. De cirka 30 musklene vi har i ansiktet gjør at vi kan lage forskjellige grimaser, og du kan du se på de som et slags alfabet.

Solveig Hareide og Morten Munkvik

GJØR GRIMASER: Solveig Hareide trener på å lage grimaser. Hun har med seg Morten Munkvik som er ekspert på ansiktsuttrykk.

Foto: NRK

Selv om vi ikke forstår hverandres språk, kan likevel norske barn og voksne forstå litt av det en utlending sier gjennom en del felles kroppsspråk og ansiktsuttrykk.

Universelle ansiktsuttrykk

Det finnes seks ansiktsuttrykk som alle i hele verden kan forstå, nemlig å vise glede, sinne, redsel, å være trist, overrasket og vise når noe er ekkelt.

Solveig Hareide gjør grimaser

ALLE FORSTÅR: Glad, sint, redd, overrasket, trist og ekkelt!

Foto: NRK

Send en grimase til Newton

Ta fram speilet og se om du finner flere ansiktsuttrykk enn de seks som Solveig viser. Har du forslag til en grimase som er lett å forstå for andre? Knips et bilde og send det inn til Newton . Husk å skrive hva grimasen din betyr. Skriv også navn og alder på hvem som gjør grimasen, og hvem som har tatt bildet.

Viktig: Du må sjekke først med foreldrene dine eller andre foresatte om det er ok at du sender inn bildet til Newton slik at vi kan legge det ut på nettsiden vår.

Frist for å sende inn ditt grimasebilde: 21. september 2009.

Premie: Newton-ryggsekk signert av The BlackSheeps.

Bildet som har det beste og den tydeligste grimasen i forhold til det du skriver at den betyr, får en fin premie i posten av Solveig.

Test deg selv

Her er tre bilder av Solveig som står foran speilet og prøver å finne opp flere ansiktsuttrykk som gjør ordene overflødige. Klarer du å tolke hva hun mener å si? Svaret står helt nederst i denne artikkelen.

Solveig Hareide gjør grimase

BILDE 1: Hva forteller Solveig Hareide når hun lager denne grimasen?

Foto: NRK
Solveig Hareide gjør grimase

BILDE 2: Hva forteller Solveig her?

Foto: NRK
Solveig Hareide gjør grimase

BILDE 3: Hva sier Solveig?

Foto: NRK

Rull litt lengre ned, så ser du svaret.
BILDE 1: Solveig er OPPGITT.

BILDE 2: Solveig er MISFORNØYD

BILDE 3: Solveig: Hæææ????Send din grimase til Newton

Prøv og lag en grimase med en tydelig melding du også! Send bildet inn til Newton . Skriv hva grimasen betyr. Skriv også ditt navn og alder, og skriv hvem som har tatt bildet.

Lykke til!