Hopp til innhold

Napster til krig mot Apple

I et forsøk på å korte ned Apples forsprang i det digitale musikkmarkedet gir Napster bort mp3-spillere til alle nye abonnenter.

Napster

Sandisk MP3-spiller.
Foto: Sandisk

Nye abonnenter av Napsters musikktjeneste på nettet vil få en mp3-spiller verdt 30 pund, eller omkring 365 kroner. Dette er en 515 MB-versjon av en Sandisk-spiller som kan lagre omkring 240 sanger.

For å få denne ”gaven” må man være abonnent hos Napster i tre måneder. Noe som koster £14,95 i måneden, eller drøyt 180 kroner, melder britiske Times Online .

Blir mer lik mobilselskapene

Med dette tiltaket forsøker Napster å bli mer lik mobiloperatører som ofte gir abonnentene sine en billig telefon, mot at de binder seg til å bruke selskapets tjenester.

Og Napstersjef i England, Leanne Sharman tror det digitale musikkmarkedet kommer til å bevege seg i samme retning.

- Mobilindustrien er mer utviklet enn vår, men nå er det abonnementer som er tingen, og som gir selskapene mulighetene til å praktisk talt gi bort nye mobiltelefoner. Dette er også modellen for framtidens digitale musikkindustri. Innhold er konge og mp3-spillerne får du gratis, sier Sharman.

Vil ta igjen iTunes

Napster som vi ser den i dag, som en lovlig betalingstjeneste for musikk på nettet, står på ruinene av det første store fildelingsnettverket der millioner av brukere fikk laste ned musikk ulovlig. Dette førte til store tap for plateselskapene.

Etter at de ble lovlige har de mistet den ledende rollen de hadde i markedet til Apples iTunes. Men Napster tror at iTunes plass i førersetet kun er forbigående.

- Unge forbrukere er svært lite lojale til et bestemt merke. Stadig flere unge musikkelskere kjøper heller en billig mp3-spiller enn en dyr iPod.

Du "leier" musikken

Det nettproduktet Napster vil selge til de som får gratis mp3-spillere er en abonnement der du leier musikken framfor å eie den. Dette gir brukerne muligheten til å laste ned så mye musikk de vil fra Napsters servere. Men straks de eventuelt avslutter abonnementet vil ”deres musikk” forsvinne.

I Storbritannia skal Napster ha klart å tiltrekke seg 1,5 millioner brukere siden oppstarten i mai 2004, og disse har til sammen streamet og lastet ned over 175 millioner sanger.

Til sammenlikning er det nå en stund siden Apples iTunes passerte én milliard solgte låter.

Kulturstrøm

 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB
 • Russisk journalist dømt til 8 år fengsel

  En russisk journalist som protesterte mot Russlands krigføring i Ukraina på TV, har blitt dømt til 8 års fengsel, skriver AFP.

  Journalisten Marina Ovsiannikova ble dømt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker.

  Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars 2022 stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending. Hun var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

  I juli samme år aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

  (NRK/NTB)

  Marina Ovsjannikova møter pressa. Rundt ho er det kamera og mikrofonar.
  Foto: AFP