Hopp til innhold

Napster-Parker kjøper Warner?

Men hvorfor? Ønsker han å endre musikkbransjen fra innsiden?

Hovedkvarteret til Warner Music Group, i Burbank, California

Hovedkvarteret til Warner Music Group, i Burbank, California.

Foto: FRED PROUSER / REUTERS

Sean Parker

Skal Sean Parker, mannen bak en av plateselskapenes største digitale fiender, være med på å overta et av verdens største plateselskap?

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters
Justin Timberlake

Justin Timberlake portrettert Sean Parker i filmen om Facebook.

Foto: MARCEL ANTONISSE / AFP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ifølge All Things Digital vurderer Sean Parker å kjøpe Warner Music Group, et av verdens aller største plateselskap.

Første nemesis

Ironisk nok er Parker mannen som var med på å starte fildelingstjenesten Napster; av mange sett på som de store plateselskapenes første virkelige nemesis i den digitale tidsalder.

Napster som ulovlig fildelingsnettverk gikk som kjent dukken, blant annet etter å ha blitt saksøkt av Warner-bandet Metallica i 2000.

Seinere har han blant annet vært med på å bytte opp nettsamfunnet Facebook. Noe som har gjort ham til en svært rik mann.

I filmen om Facebook, «The social network» blir han portrettert av Justin Timberlake, som en beleven, kalkulerende mann. Både i filmen og i virkeligheten var han Mark Zuckerbergs viktigste mentor i Facebooks avgjørende tidlige dager.

Ønsker innpass i USA

Nå sier rapporter at Parker vurderer å være med på å ta over en av sine gamle «fiender», for å hjelpe streamingtjenesten Spotify med å få innpass i det amerikanske markedet.

Den svenske tjenesten har stor suksess i Europa med en million betalende brukere. Men de har ennå ikke åpnet for amerikanske brukere, fordi de blant annet sliter med å få lisensiert katalogen til Warner Music.

Parker skal ha blitt med i en gruppe som blant annet består av investorene Ron Burkle og Doug Teitelbaum, som ønsker å kjøpe plateselskapet. Warner Music Group skal være verdsatt til omkring 2,5 milliarder dollar, og dette skal ifølge rapporter være ett av i alt fem bud.

Infiltrere innenfra?

All Things Digital-kommentator Peter Kafka tror imidlertid ikke hovedhensikten med å eventuelt overta plateselskapet er å gi Spotify innpass i USA. Det finnes langt rimeligere måter å gjøre det på.

Så noe annet kan ligge bak. Ønsker Parker med dette å infiltrere musikkbransjen for å endre den innenfra?

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.