Hopp til innhold

Napster-Parker kjøper Warner?

Men hvorfor? Ønsker han å endre musikkbransjen fra innsiden?

Hovedkvarteret til Warner Music Group, i Burbank, California

Hovedkvarteret til Warner Music Group, i Burbank, California.

Foto: FRED PROUSER / REUTERS

Sean Parker

Skal Sean Parker, mannen bak en av plateselskapenes største digitale fiender, være med på å overta et av verdens største plateselskap?

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters
Justin Timberlake

Justin Timberlake portrettert Sean Parker i filmen om Facebook.

Foto: MARCEL ANTONISSE / AFP
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ifølge All Things Digital vurderer Sean Parker å kjøpe Warner Music Group, et av verdens aller største plateselskap.

Første nemesis

Ironisk nok er Parker mannen som var med på å starte fildelingstjenesten Napster; av mange sett på som de store plateselskapenes første virkelige nemesis i den digitale tidsalder.

Napster som ulovlig fildelingsnettverk gikk som kjent dukken, blant annet etter å ha blitt saksøkt av Warner-bandet Metallica i 2000.

Seinere har han blant annet vært med på å bytte opp nettsamfunnet Facebook. Noe som har gjort ham til en svært rik mann.

I filmen om Facebook, «The social network» blir han portrettert av Justin Timberlake, som en beleven, kalkulerende mann. Både i filmen og i virkeligheten var han Mark Zuckerbergs viktigste mentor i Facebooks avgjørende tidlige dager.

Ønsker innpass i USA

Nå sier rapporter at Parker vurderer å være med på å ta over en av sine gamle «fiender», for å hjelpe streamingtjenesten Spotify med å få innpass i det amerikanske markedet.

Den svenske tjenesten har stor suksess i Europa med en million betalende brukere. Men de har ennå ikke åpnet for amerikanske brukere, fordi de blant annet sliter med å få lisensiert katalogen til Warner Music.

Parker skal ha blitt med i en gruppe som blant annet består av investorene Ron Burkle og Doug Teitelbaum, som ønsker å kjøpe plateselskapet. Warner Music Group skal være verdsatt til omkring 2,5 milliarder dollar, og dette skal ifølge rapporter være ett av i alt fem bud.

Infiltrere innenfra?

All Things Digital-kommentator Peter Kafka tror imidlertid ikke hovedhensikten med å eventuelt overta plateselskapet er å gi Spotify innpass i USA. Det finnes langt rimeligere måter å gjøre det på.

Så noe annet kan ligge bak. Ønsker Parker med dette å infiltrere musikkbransjen for å endre den innenfra?

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)