- Kaka skal være stilren, sier Viktor Norman. Til vanlig arbeids- og administrasjonsminister, men en lidenskapelig kakespiser på fritiden. Hans favoritt er Napoleonskaka.
Lett og sprø
- Den skal oppleves som lett når du tar den i munnen. Bunnen og toppen skal være sprø og kremen inni skal være lett og luftig, sier ministeren poetisk.
Kakeforskning
Statsråd Viktor Norman forsker på Napoleonskake.
Sammen med sønnen driver Norman Napoleonskakeforskning. De reiser landet rundt for å teste Napoleonskaker. Når alle konditorier og bakerier på holmer og skjær er testet, skal de kåre sin favoritt. Hver kake får sin egen karakter på en skala fra 0 til 9. Den kakeglade ministeren røper at ingen har ennå fått toppscore, men et sted i Arendal var oppe og luktet på nitallet.
- Kanskje blir det bok også, sier han til Nitimen.
Kakeregjering
Viktor Norman har sørget for at hver onsdag, når regjeringsfraksjonen har møte, er høydepunktet å spise kake, og de diskuterer gjerne på et høyt plan kakens innhold og verdi.
- Kake gjør hverdagen lettere, men ingen kake slår Napoleonskaka, mener Norman.
Napoleonskake
6 - 8 kaker
Bruker du ferdig dypfryst butterdeig og ferdig kakekrem, er det ingen sak å lage Napoleonskaker. Du trenger 2 plater butterdeig.
Krem:
8 plater gelatin
1/2 dl kokende vann
3 dl ferdig vaniljekrem
2 1/2 dl kremfløte
Romessens
Melisglasur:
2 dl melis
Litt eggehvite
I stekeovnen ved 225 grader C, ca. 15 minutter
Tin butterdeigen ca. 15 minutter på steikeplaten. Kjevle dem så ut til dobbelstørrelse. Prikk platene med gaffel og del med en skarp kniv i 3 - 4 like deler. Stek platene i stekeovnen til de har hevet seg og er pent stekt. Avkjøl tertene på rist.
Lag kremen:
La gelatinplatene ligge i bløt i kaldt vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i 1/2 dl kokende varmt vann. Avkjøl gelatinen og bland den med kakekremen smakt til med romessens. Rør
forsiktig inn vispet kremfløte. La kremen stå og stivne. Fordel krem på bunnene. Smør melisglasur, gjerne smakt til med litt Romessens, på lokkene og legg dem på.