– Mange besvimte av bildene

Folk besvimte når Fritjof Nansen viste lysbilder fra den russiske hungersnøden. – De store bønnfallende barneøynene gjorde inntrykk, sier Nansen-biograf.

Den kommende Nobelpris-vinneren hadde med seg sitt eget kamera til Sovjet-Russland i 1920-årene.

– Når Nansen holdt sine kontroversielle foredrag og viste lysbilder han selv hadde tatt, var det ofte demonstrasjoner utenfor lokalene. Inne kranglet kommunister og anti-kommunister. Bildene engasjerte, forteller Nansen-biograf Carl Emil Vogt.

Mange besvimte. Noen gråt. Smykker og penger ble samlet inn på stedet. Flere aviser boikottet innsamlingen av penger. Aftenposten startet sin egen innsamling til fattige fiskere i Nord-Norge som en motaksjon.

Carl Emil Vogt

Det er ikke sikkert reaksjonene blir like sterke, men bildene kan gjenoppleves på fotoutstillingen «Transit»Nobels Fredssenter fra midten av mai.

– Lei av skiløperen

Carl Emil Vogt

Nansen-biograf Carl Emil Vogt

Foto: Studio Vest

Carl Emil Vogt er glad for at en annen side av Nansen kommer frem.

– Gang på gang blir Fridtjof Nansen redusert til skiløper og polfarer. Det aller viktigste ved ham var hans humanisme. På mange måter var polferdene like mye en øvelse i å fotografere og rapportere. De ga Nansen internasjonal autoritet, sier Vogt.

Han viser til Nansens mest kjente politiske utsagn: «Nestekjærlighet er realpolitikk». Hans arbeid for krigsfangene kunne alene rettferdiggjort en Nobels Fredspris, mener biografen.

Folkeforbundet utnevnte ham i 1920 til Høykommissær for hjemsendelse av krigsfangene etter første verdenskrig. Og Nansen og Folkeforbundet sørget for at 430 000 krigsfanger kom hjem innen sommeren 1922.

– En mann av sin tid

Carl Emil Vogt tror ikke nødvendigvis at Fridtjof Nansen ville vært en av Maria Amelies støttespillere. I kveld er hun tilbake på Nansen-skolen på Lillehammer.

Hun ble arrestert utenfor skolen i januar, fordi hun oppholdt seg ulovlig i Norge. Maria Amelie ble senere sendt tilbake til Russland, landet hun opprinnelig kom fra.

– Nansen mente at folk burde sendes tilbake til hjemlandet, så sant dette var mulig. Men han mente at det var i alles interesse å lindre nød, hjelpe flyktninger og ofre for krig overalt i verden uavhengig av politikk, religion eller rase. Han var ingen helgen, men en mann av sin tid, sier Vogt.

– Seigpining i isødet

Carl Emil Vogt mener at Maria Amelie-saken har bidratt til å løfte fram humanisten Nansen på nytt.

– Nå er det kanskje mulig å nå frem med at den viktigste arven etter Nansen kanskje ikke er heroisk seigpining i isødet, sier han til Morgenbladet.

Isødet hadde imidlertid gjort Nansens ansikt og figur velkjent overalt i den vestlige verden.

– Dette bidro til at han fremsto med stor autoritet i internasjonal politikk, skriver Nansen-biografen i en av tekstene fra utstillingen «Transit» på Nobels Fredssenter.

Hør radioreportasjen om Nansens bilder:

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King