NRK Meny
Normal

Nam nam påskelam!

Det er utrygt å være lam i påsken, Nordmenns appetitt på de søte små resulterer i at vi setter til livs flere tonn i påskehøytiden.

Sau med lam på Langegården
Foto: Håkon Sandåker / NRK

Hør Lise`s lammetips her.

Langtidstekt lammestek for 4-6 personer:

1 lammelår, ca 3 kg m/ben
1 dl olivenolje
5 hvitløkfedd, finhakket
1 dl hakkede frisk urter (f.eks. timian, rosmarin og litt mynte)
salt og kvernet pepper

Skjær ut nøkkelbenet slik at den tynne mørbraden kommer frem.
Skjær av mørbraden, den kan du steke som en biff ved siden av, fordi den trenger mye kortere steketid!

Sag gjerne av litt av leggen og puss på leggbeinet med en kniv. Da får du et fint "håndtak" å ta i når steken skal skjæres opp.

Påskelam

Ulike varianter av kjøttet.

Foto: Pål Thoresen / NRK

Bland sammen olje, hvitløk og urter. Knus det evt. sammen i en morter.
Gni steken godt inn med salt og pepper, og pensle den med urteolje. Stek lammelåret ved 100 grader i ca 2 1/2 time til kjernetemperaturen er 60 (rosa) - 65 grader. Pensle med urteoljen underveis.

Pakk steken løst inn i aluminiumsfolie og la den hvile et lunt sted i 30 minutter før servering!

Tips:
Hell litt vann og et stort glass med hvitvin eller rødvin i langpannen halveis i stekingen. Etterfyll med vann om nødvendig.
Sil sjyen og server den ved siden av steken. En rødvinsaus passer også godt!

Lam

Godt redskap må til.

Foto: Pål Thoresen / NRK

Ratatouille, sellerimos, stekt sopp, grønnsaksgrateng, råstekte- eller fløtegratinerte poteter er tilbehør som passer utmerket til lammesteken.