Dette trenger du til 4-6 personer:
ca. 1,5kg svinenakke, gjerne økologisk
10 hvitløkfedd, uskrelt
noen kvaster frisk salvie
1 glass tørr hvitvin
2 ss smør
salt og kvernet pepper
olje til steking
Bakte rotfrukter:
4 gulrøtter
4 persillerøtter eller pastinakker
2 rødløk
6 poteter
1/2 kålrot eller 2 søtpoteter
4 hvitløkfedd
saften av 1/2 sitron
1 ss flytende honning
2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
Trim vekk litt av fettet på kjøttet hvis det er mye. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Varm litt olje i en stekepannen,legg i steken med fettsiden ned og brun det godt. Tilsett smør, hvitløkfedd og salvie,brun steken på alle sider. Legg steken med fettsiden opp over i en ildfast form,og slå stekefettet over.
Kok ut pannen med hvitvin og ha det over steken sammen med litt ekstra salvie.Stek videre i ovn ved 180 grader i ca. 50 min. avhengig av tykkelsen. Kjernetemperaturen bør ligge på 68-70 grader. La nakkesteken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver. Bruk stekesjyen som saus.
Vask og skrell rotfruktene i grove biter. Legg dem over i en ildfast form og tilsett hvitløkfedd delt i to,honning, sitronsaft, smør og olje. Dryss over salt og pepper. Bak grønnsakene i ovn ved 180-200 grader til de er møre.
Vend litt på grønnsakene undersveis og evt. skru opp temperaturen mot slutten slik at grrønnsakene får en pen gyllen farge.
Tips:
Istedenfor nakkestek kan du bruke svinekam skåret fra benet.
Salvie kan byttes ut med rosmarin eller timian.
En soppsaus eller plommechutney hadde også vært godt til denne retten.