Hopp til innhold

Nakkestek med bakte rotfrukter

Dagens forslag til en svinaktig god søndagsmiddag: Prøv kokke-Lises nakkestek med bakte rotfrukter.

Nakkestek med bakte rotfrukter
Foto: NRK

Dette trenger du til 4-6 personer:

 

 

ca. 1,5kg svinenakke, gjerne økologisk

10 hvitløkfedd, uskrelt

noen kvaster frisk salvie

1 glass tørr hvitvin

2 ss smør

salt og kvernet pepper

olje til steking

 

Bakte rotfrukter:

4 gulrøtter

4 persillerøtter eller pastinakker

2 rødløk

6 poteter

1/2 kålrot eller 2 søtpoteter

4 hvitløkfedd

saften av 1/2 sitron

1 ss flytende honning

2 ss smør

1 ss olivenolje

salt og kvernet pepper

 

 

Slik gjør du:

 

Trim vekk litt av fettet på kjøttet hvis det er mye. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Varm litt olje i en stekepannen,legg i steken med fettsiden ned og brun det godt. Tilsett smør, hvitløkfedd og salvie,brun steken på alle sider. Legg steken med fettsiden opp over i en ildfast form,og slå stekefettet over.

Kok ut pannen med hvitvin og ha det over steken sammen med litt ekstra salvie.Stek videre i ovn ved 180 grader i ca. 50 min. avhengig av tykkelsen. Kjernetemperaturen bør ligge på 68-70 grader. La nakkesteken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver. Bruk stekesjyen som saus.

 

Vask og skrell rotfruktene i grove biter. Legg dem over i en ildfast form og tilsett hvitløkfedd delt i to,honning, sitronsaft, smør og olje. Dryss over salt og pepper. Bak grønnsakene i ovn ved 180-200 grader til de er møre.

Vend litt på grønnsakene undersveis og evt. skru opp temperaturen mot slutten slik at grrønnsakene får en pen gyllen farge.

 

 

 

Tips:

 

Istedenfor nakkestek kan du bruke svinekam skåret fra benet.

Salvie kan byttes ut med rosmarin eller timian.

En soppsaus eller plommechutney hadde også vært godt til denne retten.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober