NRK Meny
Normal

Nakkestek med bakte rotfrukter

Dagens forslag til en svinaktig god søndagsmiddag: Prøv kokke-Lises nakkestek med bakte rotfrukter.

Nakkestek med bakte rotfrukter
Foto: NRK

Dette trenger du til 4-6 personer:

 

 

ca. 1,5kg svinenakke, gjerne økologisk

10 hvitløkfedd, uskrelt

noen kvaster frisk salvie

1 glass tørr hvitvin

2 ss smør

salt og kvernet pepper

olje til steking

 

Bakte rotfrukter:

4 gulrøtter

4 persillerøtter eller pastinakker

2 rødløk

6 poteter

1/2 kålrot eller 2 søtpoteter

4 hvitløkfedd

saften av 1/2 sitron

1 ss flytende honning

2 ss smør

1 ss olivenolje

salt og kvernet pepper

 

 

Slik gjør du:

 

Trim vekk litt av fettet på kjøttet hvis det er mye. Krydre kjøttet godt med salt og pepper. Varm litt olje i en stekepannen,legg i steken med fettsiden ned og brun det godt. Tilsett smør, hvitløkfedd og salvie,brun steken på alle sider. Legg steken med fettsiden opp over i en ildfast form,og slå stekefettet over.

Kok ut pannen med hvitvin og ha det over steken sammen med litt ekstra salvie.Stek videre i ovn ved 180 grader i ca. 50 min. avhengig av tykkelsen. Kjernetemperaturen bør ligge på 68-70 grader. La nakkesteken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver. Bruk stekesjyen som saus.

 

Vask og skrell rotfruktene i grove biter. Legg dem over i en ildfast form og tilsett hvitløkfedd delt i to,honning, sitronsaft, smør og olje. Dryss over salt og pepper. Bak grønnsakene i ovn ved 180-200 grader til de er møre.

Vend litt på grønnsakene undersveis og evt. skru opp temperaturen mot slutten slik at grrønnsakene får en pen gyllen farge.

 

 

 

Tips:

 

Istedenfor nakkestek kan du bruke svinekam skåret fra benet.

Salvie kan byttes ut med rosmarin eller timian.

En soppsaus eller plommechutney hadde også vært godt til denne retten.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix