Hopp til innhold

Naboer truer med rettssak om Utøykaia

Advokat Harald Stabell representerer naboer i saken om minnessted etter 22. juli. – Mine klienter er fortsatt innstilt på rettssak, sier han til NRK.

Harald Stabell

ADVOKAT: Advokat Harald Stabell sier en anbefaling om Utøykaia ikke endrer noe i forhold til en rettslig prosess.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Torsdag legger Statsbygg frem sin rapport, etter å ha vurdert hvor minnestedet for 22. juli skal legges. Etter hva NRK erfarer, vil denne rapporten anbefale Utøykaia.

AUF og Støttegruppen foreslo et nytt alternativ, Utøykaia, fordi de ikke ønsket det de opplever som en uverdig rettsprosess rundt minnesmerke på Sørbråten. Men nå ser det likevel ut til at det blir en rettssak, selv med det nye alternativet.

Flere naboer er positive til anbefalingen om Utøykaia, men noen er mindre fornøyd og krever utredning av Utsikten. Advokat Harald Stabell sier til NRK at de nå har vunnet i forhold til Sørbråten.

– Men det endrer ingenting i forhold til en rettslig prosess, så lenge ikke Statsbygg utreder Utsikten, sier han.

Stabell sier han har diskutert dette med sine klienter da Utøykaia kom som et mulig alternativ.

– Vi har diskutert dette, da Utøykaia kom som et alternativ, og mine klienter er fortsatt innstilt på en rettsak om dette alternativet, sier advokat Harald Stabell.

Brev til Sanner

I et brev skrevet av Utstranda Vel til statsråd Jan Tore Sanner og Statsbygg, kommer det frem at de ikke er fornøyde med Utøykaia som alternativ.

«Utstranda Vel opplever ikke at prosessen rundt plassering av et minnested på Utøykaia er annerledes fundert enn plassering på Sørbråten var.»

I brevet fremkommer det også at velforeningen opplever å ikke ha deltatt tilstrekkelig i beslutningsprosessen. De mener staten har valgt å ta beslutninger om plasseringen uten å forankre det lokalt.

«Hole kommune har heller ikke denne gangen vært involvert i beslutningen og det oppleves at Staten tar seg til rette og ignorerer etablerte beslutningsprosesser.»

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.