Hopp til innhold

Naboer tapte søksmål om Utøya-minnesmerke

Ringerike tingrett har frikjent staten og AUF i søksmålet fra naboer om byggingen av et nasjonalt Utøya-minnesmerke.

Perspektiv fra fjorden. Utøya-kaia. Minnested.

SLIK BLIR MINNESMERKET: Tegninger viser at monumentet skal bestå av 77 bronsesøyler på tre meter, som står i en bueformasjon.

Naboene slipper å betale saksomkostninger. Tingretten begrunner dette med sakens helt spesielle forhistorie og manglende parallell i rettspraksis.

I begrunnelsen for hvorfor naboene tapte skriver Tingretten følgende:

«Slik retten vurderer saken har de hensyn som taler for å etablere et minnested på Utøyakaia større vekt enn de negative virkningene av minnestedet for saksøkerne.»

– Sjokkert

Talsperson for saksøkerne er misfornøyd med avgjørelsen.

– Vi er sjokkert og uendelig skuffet over Tingrettens dom. Vi vil gå gjennom dommen med vår advokat og komme tilbake med ytterligere kommentarer, sier talsperson for saksøkerne Anne-Gry Ruud.

Anne-Gry Ruud

Talsperson for saksøkerne Anne-Gry Ruud.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

AUF håper dommen setter et punktum for debatten rundt minnesmerket.

– AUF er fornøyd og lettet over tingrettens dom. Et nasjonalt minnested på Utøyakaia betyr enormt mye for etterlatte, overlevende og pårørende etter 22. juli. Avgjørelsen betyr at minnestedet vil kunne stå klart til tiårsmarkeringen 22. juli i år, sier generalsekretær Sindre Lysø.

Sindre Lysø

Generalsekretær Sindre Lysø i AUF.

Foto: Brage Lie Jor / NRK

Prosessen for å til et minnested har vært lang. For nesten fire år siden ble minnestedet flyttet fra Sørbråten der det opprinnelig skulle være fordi motstanden fra naboene der var så sterk. Den nye plasseringen som ble valgt var Utøyakaia som AUF eier. Hensikten var å unngå å havne i konflikt med naboer til minnestedet.

Men noen av naboene til Utøyakaia reagerte sterkt og gikk til søksmål mot staten.

Sterke følelser

Rettssaken har vært preget av sterke følelser. Flere av naboene som saksøker er blant dem som reddet ungdommer med båt den dagen terroren rammet. De gikk til sak for å stoppe minnestedet fordi de mener det vil påføre dem psykiske vanskeligheter å ha det som nærmeste nabo.

Men de overlevende fra Utøya-terroren har ikke mindre traumatiske minner fra 22. Juli. For dem er det viktig å få minnestedet på plass.

Leder i støttegruppen for 22. Juli Lisbeth Kristine Røyneland sa i sommer til NRK at det har vært viktig for støttegruppa at minnestedet skal være på Utøyakaia for fordi det var der mange kom i land under 22. juli-terroren.

– Vi vil minnes de 77 som mistet livet, de overlevende og de frivillige hjelperne som gjorde en viktig jobb den dagen og redda mange liv, sa hun i sommer.

Byggingen er i gang

Byggingen av det nasjonale minnestedet startet i fjor høst.

Planen er at monumentet skal bestå av 77 bronsesøyler på tre meter, som står i en bueformasjon. Én søyle for hver av dem som omkom den skjebnesvangre dagen i 2011.

Det er Statsbygg på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, i samarbeid med AUF som står bak prosjektet.

Naboene som tapte har en måned på seg til å eventuelt anke dommen.

.

Anleggstedet ved Utøykaia der minnsted er under oppføring.

Har startet: Anleggsarbeidet for å bygge et nasjonalt minnested på Utøykaia i Hole er i gang.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kulturstrøm

  • Tupac-mistenkt siktet for drap

    Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

    Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

    Tupac var bare 25 år da han døde.

    Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

    Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

    Tupac
    Foto: AP / NTB