NRK Meny
Normal

Nå skal nett og papir behandles likt

– Jeg er glad for at ESA har godkjent at vi kan likebehandle nyheter på papir og i elektronisk form, sier finansminister Siv Jensen.

Nettaviser

LIKE: Nettaviser og aviser skal fra nå bli behandlet på samme måte.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Finansminister Siv Jensen smiler

FORNØYD: Siv Jensen har fått gjennom at papir- og nettaviser skal avgiftsbelegges likt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) godkjente i dag merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.

– Den nye ordningen fjerner det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

ESAs godkjenning trer etter alt å dømme i kraft 1. mars 2016, og gjelder fram til 1. mars 2022.

– Fritaket vil dermed gjelde alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv. Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier Siv Jensen i en pressemelding.

Linda Hofstad Helleland

STORFORNØYD: Den nye kulturministeren, Linda Hofstad Helland, mener dette er en stor dag både for mediebransjen og dens brukere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Også kulturministeren er storfornøyd med den nye likebehandlingen.

– Dette er en stor dag for norske medier og mediebrukere. Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier Linda Helland i en pressemelding.

Momsfritaket vil kun gjelde «tjenester som inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff som er rettet mot allmenheten». Nyhetstjenester som retter seg mot én spesiell nisje, vil ikke få fritak.

Ifølge Journalisten.no har Fagpressen varslet omkamp om nullmomsen. Direktør Eli Floberghagen har uttalt at hun mener regjeringen struper digital satsing og innovering i Fagpressen.

Kulturstrøm

 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter