Nå skal nett og papir behandles likt

– Jeg er glad for at ESA har godkjent at vi kan likebehandle nyheter på papir og i elektronisk form, sier finansminister Siv Jensen.

Nettaviser

LIKE: Nettaviser og aviser skal fra nå bli behandlet på samme måte.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Finansminister Siv Jensen smiler

FORNØYD: Siv Jensen har fått gjennom at papir- og nettaviser skal avgiftsbelegges likt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) godkjente i dag merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.

– Den nye ordningen fjerner det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

ESAs godkjenning trer etter alt å dømme i kraft 1. mars 2016, og gjelder fram til 1. mars 2022.

– Fritaket vil dermed gjelde alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv. Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier Siv Jensen i en pressemelding.

Linda Hofstad Helleland

STORFORNØYD: Den nye kulturministeren, Linda Hofstad Helland, mener dette er en stor dag både for mediebransjen og dens brukere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Også kulturministeren er storfornøyd med den nye likebehandlingen.

– Dette er en stor dag for norske medier og mediebrukere. Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier Linda Helland i en pressemelding.

Momsfritaket vil kun gjelde «tjenester som inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff som er rettet mot allmenheten». Nyhetstjenester som retter seg mot én spesiell nisje, vil ikke få fritak.

Ifølge Journalisten.no har Fagpressen varslet omkamp om nullmomsen. Direktør Eli Floberghagen har uttalt at hun mener regjeringen struper digital satsing og innovering i Fagpressen.

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha blitt påført livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP