NRK Meny
Normal

Nå kommer Zune!

I dag lanserer Microsoft mp3-spilleren de håper skal konkurrere med Apples mp3-spiller. Kan Zune kaste iPod ned fra tronen?

Microsoft Zune lanseres
Foto: TED S. WARREN / AP

Microsoft-sjef Bill Gates var med på lanseringen av Zune mandag.
Foto: ROBERT SORBO / REUTERS

Alt om iPod og iTunes!

Alt om Les mer om nedlasting og fildeling!

Tidligere har vi meldt at Microsoft har bestemt seg for å stoppe sin satsing på MSN Music, i først omgang i USA, senere også i Europa. Dette for å brøyte vei for deres nye tjeneste – Zune.

Større skjerm

Denne uka lanserer Microsoft Zune, som både er en mp3-spiller og et nettsted der man kan kjøpe musikk. Konseptet har allerede fått sitt eget offisielle nettsted , blogg og en egen Wikipedia-side om du vil vite enda mer.

Skjermen på Zune er større enn de du finner på iPod, hele 3 tommer. Og operativsystemet er et helt nytt system fra Microsoft, som skal ligne på Windows XP Media Center Edition.

Microsoft Zune.
Foto: SCOTT OLSON / AFP

I tillegg til å høre på musikk, kan du spille av videofiler eller vise bilder. Avspilleren får imidlertid svært dårlig omtale av flere anmeldere .

Trådløs overføring

Zune-spilleren har en funksjon som ikke markedsleder iPod kan vise til. Spilleren kan nemlig trådløst overføre musikk til andre spillere av samme typen gjennom trådløse nettverk. Noe som gjør fildeling og piratvirksomhet enda enklere.

Og nå har Microsoft også inngått en lisensieringsavtale med verdens største plateselskap Universal Music, om å betale en avgift for hver spiller de selger.

Mp3-skatt

De som eier rettighetene til musikken får i dag sin andel for hver solgte enhet av den digitalt nedlastede musikken. Men for avspillerne har de tidligere ikke fått noe.

- Vi føler at alle forretninger som er basert på musikk bør gi tilbake litt av sitt overskudd til plateselskapene, sier Universal-sjef Doug Morris til Reuters .

Så langt har ikke Apple, som er den største forhandlern av mp3-spillere med sin iPod, betalt noen avgift for sitt salg til plateselskapene. I enkelte land, som Canada har man forsøkt å innføre en såkalt iPod-skatt, for å bøte på tapene plateselskapene har som følge av ulovlig nedlasting av musikk.

Sosialt nettverk

I tillegg skal Zune også ha et sosialt aspekt. Eier du en Zune vil du nemlig kunne koble deg til et nytt sosialt nettverk ala Xbox Live for å komme i kontakt med andre personer med felles smak og interesser.

Det er ventet at Zune vil lanseres i Europa i 2007.  

Flere kulturnyheter