NRK Meny
Normal

Nå kommer selfie-dronen

Skal du benytte deg av de nye dronene, må du holde tunga rett i munnen. Det er ikke lov å fly over folk eller andres eiendom.

Drone+selfie = sant

Snart kan du slippe å løfte hånden for å ta en selfie. De nye selfie-dronene er mindre enn dronen som er avbildet her - og snart ute på markedet.

Foto: AFP PHOTO / PATRICK BAZ, AP Photo/Andrew Medichini

Flere produsenter er i disse dager klare for å lansere selfie-droner på det globale markedet. Selskapet Torquing Group fikk finansiert selfiedronen Zano gjennom crowdfunding, og det flyvende mini-kameraet er nå på vei ut til de som var med på å finansiere produktet.

Luftfartstilsynet følger utviklingen tett. Deres regler sier at det ikke er lov å fly droner over folk eller andres eiendom.

– Du må derfor kunne vite hvor dronen din er til enhver tid. Det kan være en utfordring dersom dronen ikke oppfører seg akkurat slik som det står på bruksanvisningen, sier Bente Heggedal, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet.

– Dronen kan stikke av

Det er ingen krav til teknisk godkjenning av droner.

– Vi vet ikke om de oppfører seg etter alle spesifikasjonene som produsentene sier at de har. Dronen kan stikke av eller kræsje med andre objekt, sier Heggedal.

Luftfartstilsynet er ikke de eneste som regulerer bruken av droner.

Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet kan man fly sin egen drone så lenge den er innenfor egen synsvidde og ikke går over graderte områder (som for eksempel tilhører Forsvaret). Reglene ble oppdatert i fjor.

– I forhold til den nye bruken av droner var det ikke nødvendig å opprettholde det strenge regelverket som var. Vi så at det var mange privatpersoner som filmet for egen interesse, som hobby, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Den neste selfie-stanga?

Selfie-tidsalderen startet for alvor i 2010. Ved å plassere kameralinsen på samme side som skjermen, revolusjonerte de brukernes evne til å dokumentere seg selv.

I mars så norske musikkfestivaler seg nødt til å forby selfiestanga, muligens etter at en festivaldeltager ble observert foran scenen med en iPad festet til en høyt hevet selfiestang.

LES: Her kan du se eksempel på bilder tatt med drone

Laster Instagram-innhold

Fungerer ikke så bra som i reklamen

– Det viser vel bare at vi er villig til å betale nesten hva som helst for å ha et fint bilde på Facebook, sier Daniel Owren, profesjonell dronefotograf i dronefoto.com.

Også han tror at selfie-dronen – på størrelse med en fyrstikkeske – kan bli hverdagskost blant folk flest.

Teknologirådgiver Eirik Solheim i NRK Beta mener selfie-dronene foreløpig ikke fungerer så bra som de blir fremstilt i reklamene.

– Teknologien er ikke der ennå. Det gjenstår litt før de er helt automatiske og du kan ta de opp av jakkelommen, kaste de i luften og så henger de der av seg selv, sier han.