NRK Meny
Normal

Nå kommer McBluegrass

Bluegrass på McMusic? Å ja, nå kommer samleskiven titulert «Pay Me My Money Down» som sikkert vil spille inn pengene sine.

Bruce Springsteen

Bruce Springsteen har hatt stor suksess med sin bluegrass-satsing. Nå kommer hans musikk og liknende på en en samleplate fra McMusic.

Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

Jonas Fjeld sammen med Chatham County Line

Jonas Fjeld og Chatham County Line kommer også på den nye samleplata.

Foto: unknown / NRK

Les også: Lader opp med McMusic

Les også: Halvert for hitsamlinger

Les også: Springsteens seier-session

I kjølvannet av bluegrassuksess for alle fra Bruce Springsteen til Jonas Fjeld med hans amerikabesøk, kommer det nå en samleskive med noe så tilsynelatende ukommersielt som den blåstemte folkemusikken fra statene.

Ila Auto

Ila Auto er et ungt norsk bluegrassband som vant Spellemannpris for 2006.

Foto: handout / K&U

- Nordmenn er på gli

- Jeg tror nordmenn er på gli når det gjelder denne musikkformen, som er veldig, veldig bra og udødelig musikk, sier Thomas Ingebrigtsen hos McMusic.Han satte sammen samleren, der 12 av de 23 låtene er med norske artister.

- Jeg prøver alltid å ha så stor norskandel jeg kan, og det viste seg at det norske bluegrassmiljøet var mye større enn jeg trodde det var, sier Ingebrigtsen til NTB.

Alison Krauss og Dolly Parton

Bluegrassdamene Alison Krauss og for anledningen Dolly Parton er med på plata med hver sin låt.

Foto: MARK HUMPHREY / AP

Også Medaas

I fjor gjorde Bruce Springsteen i spissen for sitt 18 mann sterke Seeger Session Band stor suksess med sin revitalisering av amerikanske folkeviser, blant dem nettopp «Pay Me My Money Down». Spektrum var utsolgt to ganger, og platen solgte bra.

På McMusic-platen blir denne tittellåten fremført av Jonas Fjeld og hans venner fra Junaiten, Chatham County Line - i et opptak fra Odda, eksklusivt for samleplaten. Deres felles plate «Amerikabesøk» solgte godt, de gjorde en vellykket turné, og neste uke forbrødres Fjeld og bluegrassbandet på ny under Norwegian Wood-festivalen i Oslo.

Andre norske artister som får med en låt på bluegrassamleren er:

Odd Nordstoga, Knut Hem i spissen for Hemisfair, Ila Auto, Ivar Medaas, The International Tussler Society, Øystein Sunde, Roy Lønhøiden, HGH, The Holstein United Bluegrass Boys, Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars.

Også på festival

Når det gjelder internasjonale navn, så er Down On The Farm-aktuelle Gillian Welch representert, sammen med klassikere som Dolly Parton, Bill Monroe, Allison Kraus, nyskapere som Béla Fleck og de som førte til den første bluegrassbølgen i kjølvannet av filmen «O Brother, Where Art Thou?», nemlig The Soggy Bottom Boys med Dan Tyminski.

- Platen er ingen historiebok om hvem som er hvem i bluegrass, men skal være hørevennlig, fastslår Ingebrigtsen.

De som lar seg fenge av bluegrass, skal vite at det faktisk finnes en egen bluegrassfestival i Norge - arrangert for første gang i 2004 - der flere av de norske artistene på platen vil opptre:

Risør Bluegrassfestival 12. til 14. juli, som kan by på en lineup med blant andre Knut Hem, Ila Auto med Elisabeth Andreassen, Olav Larsen, Rio Bravo, Monika Nordli, Onkel Tuka, Erik Moll, Bluegrass Cwrkot.

(NRK/NTB)