Hopp til innhold

Ny NRK-serie: «Der ingen skulle tru at nokon kunne føde»

NRK jakter eksotiske fødsler når «Jordmødrene» nå skal få en oppfølger. Denne gangen er det distriktenes nedkomster som skal dokumenteres.

Fra serien «Jordmødrene» som gikk på NRK i 2007. Nå kommer oppfølgeren.

Fra serien «Jordmødrene» som gikk på NRK i 2007. Nå kommer oppfølgeren.

Foto: NRK

Serien om jordmødrene på sykehuset i Drammen ble en seersuksess både på NRK1 og i nett-TV da den ble sendt i 2007. Og den første episoden hadde flere seere enn Dagsrevyen, som normalt er mest sett på hverdager.

Stor pågang fra publikum

Jordmødrene på Buskerud sentralsykehus i Drammen var med i den første serien om jordmødre på NRK.

Jordmødrene på Buskerud sentralsykehus i Drammen var med i den første serien om jordmødre på NRK.

Foto: NRK

I etterkant av de seks episodene som ble vist den gang var pågangen stor fra vordende mødre og andre som ville ha en oppfølger. Nå får de viljen sin, selv om oppfølgeren blir noe annerledes.

– Arbeidstittelen er «Der ingen skulle tru at nokon kunne føde», sier prosjektleder Chris Foss spøkefullt.

Foss og teamet hans er nemlig på jakt etter mer eksotiske nedkomster når de nå planlegger å følge distrikt-jordmødrenes hverdag.

– Vi vil ikke gjenta suksessoppskriften, for historiene fra Drammen er fortalt. De var mer fødselsorienterte. Nå er det utfordringene i distriktene som skal stå i fokus, sier Foss.

Fra serien «JordmødreneÏ - sendt på NRK i 2007.

Fra serien «Jordmødrene» som gikk på NRK i 2007. Denne gangen blir det mer eksotisk.

Foto: NRK

Og utfordringer er det nok av, ifølge Foss. For jordmødre i grisgrendte strøk har ikke bare store mager å passe på. De må også gjøre barselbesøk og drive prevensjons- og ammeveiledning.

– De har en helt annen hverdag enn ved de store sykehusene. De står mye mer alene, sier Foss.

Rakk hjemmefødsel med 45 minutter margin

Så nå vil de varme gangene på sykehuset i Drammen bli byttet ut med kalde dalstrøk, blant annet på Tynset, der bilene ofte ikke starter og helikoptre ikke kan lande grunnet det kalde været.

I tillegg skal fødestuer i Alta, Odda og Gravdal i Lofoten få besøk. Så seerne kan vente seg flotte bilder fra grisgrendte strøk.

– Vi har valgt disse stedene for de er representative med innland, kyst og fjorder, sier Foss.

Dessuten vil serien henge på en jordmor som kun jobber med hjemmefødsler på Østlandet.

– Dette er en helt annen virkelighet. Jordmødrene i distriktene står overfor andre utfordringer enn ved de store sykehusene, og det er det vi ønsker å vise, sier Foss.

Han røper at de allerede har fått to fødsler på tape.

- Vår største utfordring er at det skal fødes når vi faktisk er til stede. En hjemmefødsel rakk vi med kun 45 minutters margin, sier han.

Men fødslene gikk bra og alt er vel med mor, barn og far. Og nettopp far skal få større oppmerksomhet denne gang. Blant annet håper de å få vist hva det vil si å stå på fiskebåten og ikke kunne være med på en fødsel.

– Dette blir eksotisk

Barnmoskorna - jordmødrene på svensk

Føding er populært på TV. Her er svenskenes versjon av jordmødrene - Barnmoskorna.

Foto: SVT

Den opprinnelige Jordmødrene-serien ble sendt i 2007 og ble sett av over 600 000 i snitt. Populariteten gikk også utover landegrensene. Serien har blitt vist i flere land og i Sverige laget de sågar sin egen versjon - «Barnmorskorna». Se klipp fra serien her: http://svtplay.se/t/103438/barnmorskorna

Prosjektlederen håper sesong to blir minst like populær.

– Vi ønsker å få til den samme temperaturen som forrige gang. Så de som likte den første serien vil like den andre, mener Foss.

Han tror denne serien vil bli enda mer populær i utlandet.

– Dette blir eksotisk á la «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og vi skal bruke det for det det er verdt, sier Foss.

Den nye serien planlegges å gå på NRK1 til høsten med seks halvtimes episoder.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.