NRK Meny
Normal

Nå kommer e-boka!

Elektroniske bøker lanseres nå for andre gang i Norge. Om kort tid kan en bok gis ut av forfatteren selv og lastes ned av leseren til et lesebrett – uten å ha vært innom hverken forlag, trykkeri eller bokhandel.

Amazon Kindle 2.0, lesebrett
Foto: MARIO TAMA / AFP

Hør Kurer 134: Nå kommer e-boka!

- Før pleide jeg å ha med meg et lass av bøker når jeg var ute og reiste. Nå laster jeg bare alt jeg vil lese av aviser og bøker ned til denne her. Det sier teknologifantasten Carl Størmer til P2s mediemagasin Kurer, og tar et lite lesebrett av typen Amazon Kindle 1 opp av veska.

Forfattere gir ut bøkene selv

Ifølge Størmer vil e-boka revolusjonere bokbransjen, og tvinge både forlag, forfattere og lesere til å tenke nytt. Det kan nemlig bli langt mer vanlig for forfattere å utgi bøkene sine selv – på internett. Astrofysiker og forfatter Eirik Newth er allerede i gang med det.

Aldri mer utsolgt

- Jeg skriver på en bok nå som vil bli tilgjengelig som gratis nedlastbar PDF-fil og vil bli mulig å trykke opp for dem som ønsker en papirutgave. Jeg skriver ikke for å tjene penger, men for å bli lest.
En e-bok er ikke begrenset av opplag og lagerplass, og den vil alltid være tilgjengelig for nye lesere.

Digitalt lesebrett
Foto: NRK / NRK

Et norsk e-bokmarked?

Hvordan norske forlag vil imøtegå denne teknologiske utviklingen, er ennå uklart. Forlag som CappelenDamm og Samlaget publiserer nå noen av sine titler på den nyoppstartede nettbokhandelen Digitalbok.no.

De store forlagene Aschehoug og Gyldendal avventer en felles bransjeløsning og en bedre teknologi for satsninga på e-bøker i Norge.

Det gjenstår å se hvordan bokleserne vil forholde seg til muligheten for å rydde vekk bokhyllene i stua – og legge Hamsuns samlede og Anne B. Ragdes siste bok inn på PC’en i stedet.

Ved forrige e-boksatsning ved tusenårsskiftet, lot de seg ikke overbevise. En ting er i alle fall sikkert. Det vil alltid være en forfatter – og en leser.

Hvordan fremtidens bøker blir til, gjenstår å se.

Programleder er Ane Nydal