22. juli: Nå kommer bøkene

I dag kommer den første boka om terrorangrepene 22. juli. Flere forlag følger etter. – Hendelsene vil prege norsk litteratur i årevis, sier forlagssjef.

Rosemarkeringen
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

Tragedien som samlet Norge

Omslaget til «Tragedien som samlet Norge», den første boka om 22. juli.

Foto: Design: Cornelia Henne Braathen

Først ute med bok om terrorangrepene 22. juli er forlaget Historie og kultur.

– «Tragedien som samlet Norge» er en reportasjebok. Vi skriver om det som skjedde utfra hvordan vi opplevde det, sier Morten Malmø som er en av to forfattere bak boka.

Han og Einar Solvoll har samlet blant annet det som har vært opplyst i mediene i en 224 siders bok fullspekket av bilder.

– Vi vil fortelle det som skjedde selve dagen, men også det som kom etterpå med blomsterhavet og folks reaksjoner. Vi beskriver minnemarkeringene og alt det positive som tross alt kom ut av angrepene.

– Trenger en samlet fremstilling

Malmø omtaler boka som ei som er laget i øyeblikket.

– Vi skjønte fort at disse hendelsene vil stå seg i Norgeshistorien også om 100 år. Ingen av oss som opplevde det vil glemme dette. I tillegg skjedde det midt i ferietiden og mange var i utlandet. Også disse trenger en samlet fremstilling av det som skjedde, sier han og avslutter:

– En bok kan gi en mer kortfattet oppsummering enn det 30 dagers aviser kan.

Mitt lille land

Bjarne Buset

Bjarne Buset

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Gyldendal og Aschehoug har sammen jobbet med minneboken «Mitt lille land», om hendelsene 22. juli. Den er klar for utgivelse i nær framtid og inneholder en del av talene som ble holdt i ettertid av tragedien. I tillegg finnes flere av diktene og sangene, som ble sunget og opplest under minnemarkeringen.

– Vi har ikke skrevet noe nytt. Dette er en minnebok rettet mot hele det norske folk. Først og fremst handler den om det positive og om hvordan Norge reagerte på terroren med kjærlighet, varme og et engasjement rundt og krav om mer demokrati, sier Bjarne Buset, informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag.

– Er det ikke litt kjapt å utgi en slik bok så kort tid etter terroranslagene?

– Vi tror det finnes en rekke andre bøker som må lages senere, hvor hendelsen bør fordøyes først. Denne er laget så fort som overhode mulig, fordi vi vil bidra til at folk nettopp skal huske.

Stor etterspørsel

Buset sier det har vært stor etterspørsel etter ei slik bok.

– Folk har uttrykket et håp om at forlagene vil samle de mange inntrykkene mellom to permer. Jeg tror mange vil ha ei slik bok på grunn av den sterke fellesopplevelsen vi har hatt.

– Det er også en påminnelse om at ei bok er noe mer bestandig enn de flimrende mediene. Denne kan bidra til at folk husker lenger, og de kan ta den frem som en påminnelse om det som skjedde når det trengs, sier han.

Inntekter til minnefond

Anne Gaathaug

Anne Gaathaug

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Boka inneholder noen bilder av stedene etter at tragedien var et faktum, men flest bilder fra rosemarkeringene og et samlet folk.

– Fotografiene er veldig viktige, VG og Scanpix har stilt mange bilder til rådighet. Dette har vært en kjempestor dugnad med alle involverte i bokbransjen, fra designere til trykkerier. Alle avstår fra lønn, og en stor del av inntektene vil gå til minnefondet for 22. juli.

Kagge forlag kommer muligens med to bøker om bombeangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

– Frilansjournalist Kjetil Stormark skriver med en journalistisk tilnærming til begge hendelsene den dagen, sier Anne Gaathaug, som er forlagssjef i Kagge forlag.

– Hvor mange slike bøker tåler vi?

– Jeg tror ikke det har med antall å gjøre, jeg tror vi tåler interessante bøker som har noe å si.

– Vil prege norsk litteratur i årevis

Ida Berntsen

Ida Berntsen

Foto: Fredrik Arff / Cappelen Damm

Cappelen Damm kommer med boka «22.07.11» i november.

– Dette er en bok med autentisk materiale, som dokumenterer det som skjedde i Oslo og på Utøya, sier forlagssjef for saksprosa, Ida Berntsen.

Hovedelementene er bilder, men boka inneholder også Twitter-meldinger, utdrag fra nyhetsreportasjer, tekst og tale fra dagene rundt terrorangrepene.

– Hvor mange slike bøker trenger vi?

– Denne hendelsen er et forferdelig historisk nedslag i Norge og vil prege norsk litteratur på flere måter i mange år fremover. Vi har et stort behov for å få belyst konsekvensene av terroren i mange forskjellige type bøker i flere år fremover.

Schibsted sier til NRK at forlaget vil gi ut én bok i høst som handler om 22. juli.

– Dette prosjektet ønsker vi å holde hemmelig inntil videre. Boken kommer i slutten av oktober, sier informasjonssjef Anne Iversen.

Kulturstrøm

 • «London Calling» feires i London

  Det bestselgende dobbeltalbumet «London Calling» har 40-årsjubileum. Nå blir det engelske rockbandet The Clash hedret med utstilling på London Museum. – Den rebelske sjelen lever videre, skriver The Independent i anmeldelsen av utstillingen som åpner fredag.

  The Clash i 1983
  Foto: AP
 • Kiss til Sandnes

  Kiss spelar på Øster Hus Arena i Sandnes 20. juni neste år etter at avslutningsturneen blir utvida. Årsaka skal vere «stor etterspørsel» i samband med "End of the road world tour". Endeleg avslutning skal vere i New York 21. juli 2021.

  Gene Simmons og Paul Stanley under en Kiss konsert i California, som en del av avslutningsturneen.
  Foto: KEVIN WINTER / AFP