Hopp til innhold

Nå kan skuespillere bli intime igjen

Fra mandag 15. juni trenger ikke lenger profesjonelle utøvere innen kultur og idrett ha en meters avstand fra hverandre.

Adam og Hermine fra serien Exit

NÆRKONTAKT: Dansere og skuespillere har den siste tiden måtte holde en meters avstand fra hverandre. Men fra mandag 15. juni kan de igjen være intime. Her er karakterene Adam og Hermine fra serien Exit.

Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK

Frem til nå har profesjonelle kunstnere måtte holde avstand fra hverandre, først to meter, deretter én. Men i en ny forskrift lagt frem av regjeringen i dag klokka 14 gis det unntak fra enmetersregelen.

Det betyr at profesjonelle utøvere innen kultur og idrett nå kan ha nærkontakt.

Det gjelder også personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir, aktivitetsleir, kulturskole, leirskole og andre skolelignende fritids- eller ferietilbud, samt de som står for arrangementet.

Exit-produsent: – Fantastiske nyheter

NRK har tidligere laget sak på at Exit har begynt innspilling igjen, men de har spilt inn scener hvor man holder avstand. Den nye regelen innebærer at også film- og TV-produksjoner ikke lenger trenger å ta hensyn til avstandsregelen.

– Det er helt fantastiske nyheter. Det gjør innspillingene mye lettere, sier produsent for Exit, Petter Testmann-Koch.

Han sier at de intime scenene i serien skulle gjøres i august, men at man nå kan vurdere å endre på dette. Men Testmann-Koch sier det er viktig at bransjen fortsatt er gode rollemodeller, med tanke på smittevern.

– Det er viktig at vi som profesjonelle kulturaktører viser sunn fornuft i forhold til omgang med mennesker generelt. Vi må ikke bli løsslupne heller.

Svanesjøen

BALLETT: Dansere kan igjen ha nærhet til hverandre på scenen. Her er et bilde fra en oppføring av Svanesjøen ved Den Norske Opera og Ballett.

Foto: Lindmo / NRK

Teatersjef: – En gledens dag

Også teatersjef for Nationaltheatret, Hanne Tømta, er svært begeistret for nyheten.

– Dette er en gledens dag for alle som jobber med teater. Vi har jo måttet gjøre veldig mye veldig annerledes.

Hun legger til:

– Det å ha anledning til å ta på hverandre for eksempel er en befrielse for oss. Nå kan vi ta på hverandre med god samvittighet.

Hanne Tømta.

TEATERSJEF: Hanne Tømta ved Nationaltheatret sier det er en befrielse for skuespillere å kunne ta på hverandre igjen. Teatrene kan nå jobbe som normalt på scenen.

Foto: Privat

Toppidrettsutøvere kan trene som normalt

Forskrift som regjeringen nå har presentert åpner også for kontakttrening i all toppidrett, inkludert 2. divisjon i fotball for menn og 1. divisjon for kvinner.

– Toppidrettsutøverne våre kan snart trene som normalt. Så snart helsemyndighetene, NIF (Norges idrettsforbund) og vi er enige om retningslinjene her, er det bare å sette i gang. Jeg kan forsikre om at Kulturdepartementet vil bidra alt vi kan for å få dette på plass, sier kulturminister Abid Raja (V).

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.