Nå kan du skrive for barne-TV

Bærer du på en historie for barn? Kan du skape roller som engasjerer og som barn kan kjenne seg igjen i? Da kan din historie bli til TV på NRK Super!

Video Musikkvideo - Vaffelhjarte

«Vaffelhjarte» ble filmet på Runde i Herøy kommune på Sunnmøre. Kanskje har du den neste gode ideen som kan bli filmet av NRK.

Forfatter Maria Parr

Maria Parr skrev egentlig «bare» en barnebok, men endte opp som barne-TV-forfatter.

Foto: Det Norske Samlaget / Scanpix/AP

– Jeg har bare fått fine tilbakemeldinger etter at «Vaffelhjarte» ble vist på NRK, så det var veldig kjekt at boken ble barne-TV.

Maria Parr har skrevet boken bak TV-serien «Vaffelhjarte», som ble kåret til årets familieprogram i 2011. Nå kan du bli den neste forfatteren som skriver for Norges største TV-kanal for barn.

NRK Super skal utvikle to nye serier og inviterer manusforfattere til å levere forslag til nye dramaserier for barn. Den ene serien skal skrives for målgruppen 4-7 år, mens den andre skal ha 8-12-åringer som målgruppe.

Med barn i sentrum

Hildri Gulliksen, programredaktør NRK Super

Redaksjonssjef Hildri Gulliksen i NRK Super søker dyktige manusforfattere.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Hildri Gulliksen er redaksjonssjef for barneredaksjonen i NRK Super, og ansvarlig for serien for 8-12-åringer. Nå ønsker hun at gode forfattere skal komme frem med alt det de har av ideer.

– Vi ønsker å få dyktige manusforfattere som ønsker å skrive for barn på banen.

Derfor inviterer NRK Super til en pitche-konkurranse hvor manusforfattere kan komme og presentere sine ideer.

– Det å skrive en TV-serie i denne størrelsen krever en spesiell kompetanse, så i utgangspunktet tror jeg det er en liten gruppe som kommer til å prøve seg. Men det kan godt hende det er noen flinke folk der ute som vi ennå ikke vet om.

Selv om målgruppen for hennes pitcher er 8-12-åringer, så ønsker Gulliksen forslag til serier som kan handler om og berører hele familien.

– Vi bruker gjerne serien «Modern Family» som eksempel. Barnerollene og barnedrevne handlinger skal være bærende i serien, men handlinger mellom voksne skal også ha en viktig plass.

Denne serien skal gå over 13 episoder på 20 minutter.

For de yngre

Serien for de yngste skal skrives for målgruppen 4-7 år, men den skal også berøre hele familien.

Der ønsker NRK Super en serie som oppleves som viktig for seerne. En spesiell nøkkelen til suksess er identifikasjon og gjenkjennelse, med gjenkjennelse av tematikken og identifikasjon med rollene.

Barnekarakterene i dramaproduksjonene har alltid bærende roller, og eksempler på tidligere serier for denne gruppen er «Linus i Svingen» og «Vaffelhjarte».

Serien skal ha syv episoder og episodelengde er 20 min.

Video TV-serien Vaffelhjarte har premiere

«Vaffelhjarte» hadde premiere 14. oktober og ble sendt over 7 episoder.

Skrev ikke for TV

Boken «Vaffelhjarte» ble opprinnelig utgitt i 2005, og handler om to oppfinnsomme niåringer. I 2011 ble historien sendt over syv episoder på NRK1 og NRK Super. Det hadde ikke Parr sett for seg da hun skrev boken.

– Jeg tenkte ikke på at boken kunne bli til en TV-serie da jeg skrev boken. Det var noe som kom senere.

Derfor vil ikke Parr komme med tips til hvordan man kan skrive for TV, men hun tror at alle fortellinger for barn bør skrives med barna i sentrum.

– Når du skriver for unger så skriv for unger, og ikke fall for fristelsen til å skrive for voksne. Ta ungene på alvor både i de alvorlige og de humoristiske delene, og skriv på ungenes premisser, råder forfatteren.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.