Nå kan du se «Analplugg-gnomen» i Oslo

Den omdiskuterte «Analplugg-gnomen» ble avduket på spektakulært vis torsdag kveld.

En performance-kunstner avduket Paul McCarthys skulptur "Santa" i Oslo

Performancekunstner Håvve Fjell avduker den omstridte skulpturen

I stekende sol ble den mye omtalte nisse-skulpturen «Santa» avduket ved foten av Ekebergparken i Gamlebyen.

Skulpturen, som viser en rødfarget nisse på over 6,09 meter med en analplugg i hånden, ble avduket på spektakulært vis. Performancekunstner Håvve Fjell ble heist opp av en lastekran med kroker festet til ryggen.

– Denne skulpturen handler om alt annet enn en analplugg, sa Johan H. Andresen jr. etter avdukingen.

Skulpturen fikk det lite flatterende tilnavnet «Analplugg-gnomen» i Nederland. Den er laget av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72), og er ment som en spøk.

– Analpluggen handler om å endre det som er. Og selve skulpturen handler om transformasjon – om et objekt som blir til et annet objekt, sa McCarthy fra rundkjøringen i Gamlebyen.

Paul McCarthy

Den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72) står bak «Santa» som kanskje er mest kjent under tilnavnet «Analplugg-gnomen».

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Jeg så ikke analpluggen

Ikledd nisselue og med julebrus i hånda, var det en fornøyd Christian Ringnes som ønsket de mange skuelystne velkommen til «julaften på en maidag».

– Mange skulpturer trenger konsentrasjon, denne her er noe helt annet. Den har kraften i seg selv til å ta stedet her nede, sier Ringnes til NRK om valg av plassering.

Ringnes bedyrer at han fikk andre assosiasjoner da han så skulpturen for første gang. Han så ikke et sexleketøy, men en sliten nisse med et juletre i hånden.

Christian Ringnes

Christian Ringnes var ikledd rød habitt og nisselue på årets siste maidag.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Det tok lang tid før jeg så at det var en nisse med noe annet enn et tre i hånden. Jeg har lært via andre at det han holder i hånden kan tolkes på andre måter.

– Jeg ser en nisse som ser litt sliten ut. Som har holdt på lenge om natten med å pakke julepresanger, sier Ringnes som sier skulpturen er «god formmessig».

Flytter skulpturen hvis folk reagerer

I 2001 skapte en bronsefarget versjon av skulpturen såpass mye oppstuss at den måtte omplasseres da den skulle oppføres utenfor en konsertbygning i Rotterdam, Nederland.

Christian Ringnes sier til NRK at han er villig til å flytte skulpturen opp i Ekebergparken dersom det samme skulle skje her.

– Hvis ikke folk vil ha den her, kommer vi sikkert til å flytte den.

Ringnes er likevel optimistisk, og håper at den vil bli stående i rundkjøringen i Gamle Oslo.

– Håpet er at den skal bli elsket, og at folk vil like sin nye nisse i nabolaget.

Håvve Fjell performancekunstner

Håvve Fjell var festet med kroker i ryggen da han svevde over skulpturen i Gamlebyen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Kulturstrøm

 • Iransk nyhetsanker arrestert i USA

  Nyhetsankeren Marzieh Hashemi fra Iranske Press TV er arrestert i USA. Det melder den statlige iranske TV-kanalen til nyhetsbyrået AP News. Hashemi er født i USA. Kanalen avbrøt i dag nyhetssendingen, for å melde at Marzieh Hashemi, født under navnet Melanie Franklin i New Orleans, ble arrestert etter å ha landet på St. Louis Lambert Internasjonale flyplass i Missouri.

 • Rihanna går til rettssak mot faren

  Artisten mener faren utnytter hennes navn, eller rettere sagt familienavnet Fenty, til hans egen virksomhet i underholdningsbransjen, skriver BBC. Rihanna har de juridiske rettighetene til å bruke familienavnet Fenty på sine merkevarer innen kosmetikk og klær. Faren, Ronald Fenty, driver firmaet Fenty Entertainment, som han på hans firmanettside skal ha omtalt som et foretak Rihanna er involvert i, noe hun avviser. Ronald Fenty har ifølge BBC ikke kommentert datterens utspill.

  Rihanna
  Foto: Evan Agostini / AP / NTB Tema
 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP