Nå kan du se «Analplugg-gnomen» i Oslo

Den omdiskuterte «Analplugg-gnomen» ble avduket på spektakulært vis torsdag kveld.

En performance-kunstner avduket Paul McCarthys skulptur "Santa" i Oslo

Performancekunstner Håvve Fjell avduker den omstridte skulpturen

I stekende sol ble den mye omtalte nisse-skulpturen «Santa» avduket ved foten av Ekebergparken i Gamlebyen.

Skulpturen, som viser en rødfarget nisse på over 6,09 meter med en analplugg i hånden, ble avduket på spektakulært vis. Performancekunstner Håvve Fjell ble heist opp av en lastekran med kroker festet til ryggen.

– Denne skulpturen handler om alt annet enn en analplugg, sa Johan H. Andresen jr. etter avdukingen.

Skulpturen fikk det lite flatterende tilnavnet «Analplugg-gnomen» i Nederland. Den er laget av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72), og er ment som en spøk.

– Analpluggen handler om å endre det som er. Og selve skulpturen handler om transformasjon – om et objekt som blir til et annet objekt, sa McCarthy fra rundkjøringen i Gamlebyen.

Paul McCarthy

Den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72) står bak «Santa» som kanskje er mest kjent under tilnavnet «Analplugg-gnomen».

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Jeg så ikke analpluggen

Ikledd nisselue og med julebrus i hånda, var det en fornøyd Christian Ringnes som ønsket de mange skuelystne velkommen til «julaften på en maidag».

– Mange skulpturer trenger konsentrasjon, denne her er noe helt annet. Den har kraften i seg selv til å ta stedet her nede, sier Ringnes til NRK om valg av plassering.

Ringnes bedyrer at han fikk andre assosiasjoner da han så skulpturen for første gang. Han så ikke et sexleketøy, men en sliten nisse med et juletre i hånden.

Christian Ringnes

Christian Ringnes var ikledd rød habitt og nisselue på årets siste maidag.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Det tok lang tid før jeg så at det var en nisse med noe annet enn et tre i hånden. Jeg har lært via andre at det han holder i hånden kan tolkes på andre måter.

– Jeg ser en nisse som ser litt sliten ut. Som har holdt på lenge om natten med å pakke julepresanger, sier Ringnes som sier skulpturen er «god formmessig».

Flytter skulpturen hvis folk reagerer

I 2001 skapte en bronsefarget versjon av skulpturen såpass mye oppstuss at den måtte omplasseres da den skulle oppføres utenfor en konsertbygning i Rotterdam, Nederland.

Christian Ringnes sier til NRK at han er villig til å flytte skulpturen opp i Ekebergparken dersom det samme skulle skje her.

– Hvis ikke folk vil ha den her, kommer vi sikkert til å flytte den.

Ringnes er likevel optimistisk, og håper at den vil bli stående i rundkjøringen i Gamle Oslo.

– Håpet er at den skal bli elsket, og at folk vil like sin nye nisse i nabolaget.

Håvve Fjell performancekunstner

Håvve Fjell var festet med kroker i ryggen da han svevde over skulpturen i Gamlebyen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter