Nå kan du se «Analplugg-gnomen» i Oslo

Den omdiskuterte «Analplugg-gnomen» ble avduket på spektakulært vis torsdag kveld.

En performance-kunstner avduket Paul McCarthys skulptur "Santa" i Oslo

Performancekunstner Håvve Fjell avduker den omstridte skulpturen

I stekende sol ble den mye omtalte nisse-skulpturen «Santa» avduket ved foten av Ekebergparken i Gamlebyen.

Skulpturen, som viser en rødfarget nisse på over 6,09 meter med en analplugg i hånden, ble avduket på spektakulært vis. Performancekunstner Håvve Fjell ble heist opp av en lastekran med kroker festet til ryggen.

– Denne skulpturen handler om alt annet enn en analplugg, sa Johan H. Andresen jr. etter avdukingen.

Skulpturen fikk det lite flatterende tilnavnet «Analplugg-gnomen» i Nederland. Den er laget av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72), og er ment som en spøk.

– Analpluggen handler om å endre det som er. Og selve skulpturen handler om transformasjon – om et objekt som blir til et annet objekt, sa McCarthy fra rundkjøringen i Gamlebyen.

Paul McCarthy

Den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (72) står bak «Santa» som kanskje er mest kjent under tilnavnet «Analplugg-gnomen».

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Jeg så ikke analpluggen

Ikledd nisselue og med julebrus i hånda, var det en fornøyd Christian Ringnes som ønsket de mange skuelystne velkommen til «julaften på en maidag».

– Mange skulpturer trenger konsentrasjon, denne her er noe helt annet. Den har kraften i seg selv til å ta stedet her nede, sier Ringnes til NRK om valg av plassering.

Ringnes bedyrer at han fikk andre assosiasjoner da han så skulpturen for første gang. Han så ikke et sexleketøy, men en sliten nisse med et juletre i hånden.

Christian Ringnes

Christian Ringnes var ikledd rød habitt og nisselue på årets siste maidag.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

– Det tok lang tid før jeg så at det var en nisse med noe annet enn et tre i hånden. Jeg har lært via andre at det han holder i hånden kan tolkes på andre måter.

– Jeg ser en nisse som ser litt sliten ut. Som har holdt på lenge om natten med å pakke julepresanger, sier Ringnes som sier skulpturen er «god formmessig».

Flytter skulpturen hvis folk reagerer

I 2001 skapte en bronsefarget versjon av skulpturen såpass mye oppstuss at den måtte omplasseres da den skulle oppføres utenfor en konsertbygning i Rotterdam, Nederland.

Christian Ringnes sier til NRK at han er villig til å flytte skulpturen opp i Ekebergparken dersom det samme skulle skje her.

– Hvis ikke folk vil ha den her, kommer vi sikkert til å flytte den.

Ringnes er likevel optimistisk, og håper at den vil bli stående i rundkjøringen i Gamle Oslo.

– Håpet er at den skal bli elsket, og at folk vil like sin nye nisse i nabolaget.

Håvve Fjell performancekunstner

Håvve Fjell var festet med kroker i ryggen da han svevde over skulpturen i Gamlebyen.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Kulturstrøm

 • Varsler nye bøter

  Dersom markedsføringen mot mindreårige jenter ikke endres, vil den tidligere Top Model-dommeren bli bøtelagt igjen. Etter å ha fått et overtredelsesgebyr på 150.000 kroner i desember i fjor, bryter modellagenten markedsføringsloven på nytt, ifølge Forbrukertilsynet.

 • Orgelet i Notre-Dame uskadet

  De store orgelet i Notre-Dame-katedralen ser ut til å være uskadet etter brannen, skriver orgeleksperten Pascal Quoirin på sin facebookside. Han har undersøkt instrumentet og ikke funnet skader på piper eller elektronikk. Verre har det gått utover et mindre orgel i kirkens kor, som er sterkt skadet av vann.

  Orgelet i Notre-Dame
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
 • Grøsser ble Boksluker-favoritt

  Bokslukerprisen i regi av Foreningen! les ble delt ut i dag på Sentralen i Oslo. Vinneren ble Mari Moen Holsve (32) for grøsseren «Ingen sover trygt i natt». Juryen har bestått av ti juryklasser på 5. og 6. trinn som har lest de fem superfinalistene i Bokslukerprisen. Vinnerboka er sykt bra og så skummel at noen av jurymedlemmene har fått mareritt, noe som betyr ordentlig kvalitet, heter det i juryens begrunnelse.

  Mari Moen Holsve med juryelever
  Foto: Foreningen !les