Hopp til innhold

Nå kan du kjøpe bitcoin med norske sedler

OSLO (NRK): I dag åpner Norges første «minibank» for kryptovaluta, der bitcoin er den mest kjente versjonen. Pådriverne håper å gjøre valutaen mer vanlig.

Kryptovaluta-minibank

Den første kryptovaluta-«minibanken» i Norge. Den står ved The Kasbah Hub på Aleksander Kiellands plass i Oslo. Her kan du kjøpe kryptovaluta, men uttak er ikke mulig.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Kryptovaluta finnes digitalt, og er ikke styrt av noen sentralbank slik norske kroner, pund og dollar er.

Bitcoin, som er den vanligste valutaen, og litecoin kan du fra og med i dag kjøpe med kontanter i en minibank-lignende terminal i Oslo. På sikt vil også ethereum og andre valutaer være tilgjengelig.

– Det er veldig nødvendig for at folk skal føle seg trygge på å eksperimentere med dette, sier seniorøkonom og ekspert på kryptovaluta, Torbjørn Bull Jenssen i Menon.

Torbjørn Bull Jenssen

Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon. Han er ekspert på kryptovaluta som Bitcoin, Litecoin, Ethereum og mer.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Evangelist på vegne av teknologien

Jenssen mener at en slik automat vil gjøre det lettere å forstå hva kryptovaluta handler om og hvordan det fungerer.

– Man gjør det mulig for helt vanlige personer å ta med seg en hundrelapp og dytte den inn i minibanken, for så å få 100 kroner over i en bitcoinapp og så gå inn på The Kasbah og kjøpe seg en øl, forklarer Bull Jenssen.

The Kasbah er en kafé i Oslo, men like ved i et lite kjøpesenter ligger kontorfellesskapet The Kasbah Hub. Det er her mikrobanken, som den blir kalt, blir satt opp.

Therese Helland

Therese Helland er én av to som startet opp The Kasbah Hub og The Kasbah (kafé).

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Therese Helland er én av dem som startet opp The Kasbah Hub i Oslo. Hun kaller seg en evangelist på vegne av teknologien.

– For vår del handler det om å trekke inn mennesker som er interessert i dette på grunn av tankene som ligger bak. For eksempel desentralisering, mer frihet for enkeltmenneskene og mulighetene denne teknologien gir, sier Helland og understreker at det ligger mye ideologi bak kryptovaluta.

– Vil påvirke de økonomiske systemene

Så langt har kjøp og handel med Bitcoin vært forbeholdt for entusiastene. Én av de er Haavard Ostermann, som til daglig er jurist i Finansforbundet. På si er han én av tre bak Mikrobank, selskapet som tok initiativ til å få på plass den nye kryptovaluta-«minibanken».

Fram til banken nå er på plass, har prosessen med å kjøpe kryptovaluta vært vel komplisert for mange.

– Man måtte registrere seg på en utenlandsk børs, laste opp innskanning av pass og oversende faktura for å bevise bostedsadresse, forteller Ostermann.

Haavard Ostermann og Vincent Olislagers

Haavard Ostermann (t.h.) driver Mikrobank sammen med Vincent Olislagers og én til. Det er de som har fått den første kryptovaluta-minibanken til Norge og som håper å få på plass flere i tiden og årene framover.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Bull Jenssen mener kryptovaluta i økende grad vil påvirke de økonomiske systemene, selv om folk flest ikke vil bruke bitcoin til å kjøpe dagligvarer.

– Det er veldig mye som peker mot at bitcoin er en endrende teknologi som kommer til å bli værende lenge, på linje med internett, sier Jenssen.

Han sier at dette er noe man må sette seg inn i siden betaling er en så viktig del av samfunnet.

– Måten vi styrer transaksjoner og hva man kan og ikke kan kjøpe er en viktig del av politikken. Det er noe kanskje flere bør bry seg om med tanke på blesten rundt kryptovaluta, mener Jenssen.

Kryptovaluta-minibank

I første omgang kan du kjøpe Bitcoin og Litecoin, men om kort tid skal også Ethereum være tilgjengelig.

Foto: Hans-Olav Rise / NRK

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

  Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

  Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

  Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

  Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

  MIfOmk48Q6s
  Foto: AP