Nå kan du få Munch på «veggen»

I den virtuelle verden kan du nå henge opp «Skrik» av Munch på veggen. Nasjonalmuseet har tilgjengeliggjort åtte mesterverk i spillet Animal Crossing, som NRKs spillanmelder kaller et globalt fenomen.

Stian Blipp

– Det handler om å bygge en verden med innhold etter eget ønske, sier Stian Blipp. Ved siden av jobben som programleder for Senkveld er han en spillentusiast, kjent for nerdepodkasten «Nerdelandslaget ».

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Her får du lov å bruke maleriene fritt. Jeg tror det er en genial idé, sier programleder og spillentusiast Stian Blipp om Nasjonalmuseets nye samarbeid med Nintendo-spillet Animal Crossing.

Spillet går ut på at man lever på en øy, hvor man skal lage en landsby helt fra starten av.

– Spillet har vært adspredelse og virkelighetsflukt nummer én for mange når de har vært isolerte eller permitterte de siste månedene, sier NRKs spillanmelder Rune Fjeld Olsen.

Han mener spillet har blitt et globalt fenomen under koronakrisen:

– Det kommer til å bli et av spillene som på mange måter representerer og definerer spillåret 2020. Den ultimate pausen fra en ellers ganske kjip hverdag.

Spillere fra hele verden kan tapetsere husene sine med norske kunstverk

Stian Blipp er én av 13 millioner som spiller spillet, og forklarer at man i spillet kan bygge hus, designe klær og drive med all slags aktiviteter. Alt fra hagearbeid til å innrede huset sitt.

Og nå kan man altså henge opp norske kunstverk i det virtuelle huset, fra hvor enn man sitter i verden.

– Spillerne kan for eksempel tapetsere hele fronten av huset sitt med kunstfliser, eller henge opp malerier på veggen, smiler Blipp.

– Mulighetene er ganske mange, og det er det som vil gjøre det til den suksessen det blir, understreker han.

Animal Crossing

I spillet styrer man et menneske som bor i en virtuell verden. Her kan man bygge hus, designe klær eller jobbe med hagearbeid. I den nyeste utgaven av spillet kan man nå også henge opp kunstverk.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Vil nå ut til de unge

Så langt har Nasjonalmuseet tilgjengeliggjort åtte kunstverk i spillet. Harald Solbergs «Vinternatt i Rondane», Vincent van Goghs «Selvportrett» og «Skrik» er blant maleriene man kan leke seg med i spillet.

Kjersti Bergum, registrar i Nasjonalmuseet.

Registrar i Nasjonalmuseet, Kjersti Bergum håper de kan nå ut til en målgruppe som ikke har sett all kunsten de har før.

Målet til Nasjonalmuseet er å nå ut med kunsten til folk over hele verden, men også til en ny og yngre målgruppe.

– Jeg håper at vi gjennom dette kan vise kunsten vår til folk som kanskje ikke er så opptatt av kunsten vår til vanlig, sier registrar Kjersti Bergum i Nasjonalmuseet.

I Nasjonalmuseet er det flere som spiller Animal Crossing og som gikk sammen for å få Nasjonalmuseets kunst inn i spillet.

Det er allerede mange verk fra andre steder i verden som tilgjengelig for spillerne. Animal Crossing har blant annet et samarbeid med Getty Museum i Los Angeles, men ingen i Norge.

Dette ville Nasjonalmuseet gjøre noe med.

– Jeg synes det er en genial idé, fordi det beste fartøyet for å bli interessert i noe er gjennom lek og positive opplevelser. Og her får du gjort det, legger Blipp til.

Skjermdump, Animal Crossing

Kunstverkene er blitt gjort om til Animal Crossing-design, som man som spiller kan henge på veggen eller bruke som mønster på klær.

Foto: Skjermdump, Animal Crossing

– Vi vil være der folket er

Kunstverkene får man ved å gå inn på spillet og skanne ulike QR-koder fra Nasjonalmuseets hjemmesider. Planen er å tilgjengeliggjøre hele 44.000 verk i spillet.

Karin Hindsbo, direktør ved Nasjonalmuseet
Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Vi har en visjon i Nasjonalmuseet, der vi sier at vi vil gjøre kunsten tilgjengelig for alle og enhver. Dette er en måte vi kanskje når ut til helt nye målgrupper rundt om i hele verden, samtidig som vi når ut til den enkelte der de er – i sitt eget hus, sier Karin Hindsbo, direktør ved Nasjonalmuseet.

Blipp er enig med Hindsbo og Bergum i Nasjonalmuseet. Han har troen på at de kan nå ut til yngre målgrupper ved å gjøre dette, da det vil gi spillerne mer eierskap til kunsten deres.

– I spillet er ikke maleriene noe utilgjengelig som henger på en vegg et sted, sier han.

Noe der kanskje kan føles ut som når det henger på veggen i et museum.

Kulturstrøm

  • Klassiker med koronatiltak

    Det legendariske teaterstykket «The Mousetrap» – bygget på Agatha Christies hørespillkrim fra 1947 – måtte lukke dørene i vår for første gang på 68 år. Nå forbereder man gjenåpning med koronatiltak. En video på BBC viser hvordan teatret planlegger sosial distansering med to tomme seter mellom hvert par som får plass.

    Musefellen/The Mousetrap
    Foto: MAX NASH / Scanpix