Nå kan du bli nettbonde

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For 250 kroner kan du bli en av 10.000 eiere av en engelsk bondegård. Gården skal styres ved avstemninger på nett og jordbruksentusiastene vil få mange utfordringer å bryne seg på.

Farmville er et av de mest populære spillene på Facebook og får millioner av brukere til å logge seg på hver dag for å gjøre en innsats opp den virtuelle gården sin. Nå får spillet en slags oppfølger i den virkelige verden.

I stedet for å bruke tid på Facebook, kan du nå prøve deg som bonde på en ekte gård i MyFarm, fremdeles uten å få skitt under neglene.

Les også: Fikk sparken av virtuell bondegård

Bondedemokrati

Den britiske organisasjonen National Trust arbeider for å bevare verdifulle bygninger og institusjoner. På Wimpole Home Farm har organisasjonen satt i gang et prosjekt der 10.000 hobbybønder skal ta del i driften av den 10.000 dekar store gården.

– Dette handler om gi folk en fortåelse av jordbruk og en sjanse til å involvere seg. Vi håper å kunne øke kunnskapsnivået på hvordan maten de putter i handelkurven kommer fra, sier direktør i National Trust, Dame Fiona Reynolds til Metro.

Styresystemet på gården er gjort på mest mulig demokratisk vis, slik at de 10.000 deleierne må stemme over viktige temaer som hvilke avlinger som skal sås og hvilke husdyr som skal kjøpes inn.

Alle som har fulgt med på årets jordbruksoppgjør vet at gårdsdrift handler om å gå i pluss, men for MyFarms brukere er det mulig at andre hensyn vil skyve inntektsfokuset til side.

Les også: Bøndene krever 45.000 kroner i økt inntekt

Les også: Ingen vil ha «verdens beste jobb»

Bærekraftig drift

Farmville

I Farmville handler det om å bygge opp sin egen gård.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Bøndene må regne med å ta tøffe beslutninger om hvilke tiltak som kan gjøres for å bevare miljø og dyreliv i nærområdet. Dette kan ofte gå på bekostning av inntekstkurven, så klima, miljø og driftstype på gården kan føre til vanskelige avgjørelser i kollektivet.

Wimpole er en erverdig gård fra 1794 og ble i sin tid bygget av Jarlen av Hardwick som en av landets mest moderne gårder. Wimpole var i sin storhetstid på 100.000 dekar, i dag er den bare en tiendel av hva den var og den dyrkede marken brukes i hovedsak til gress og som beitemark til husdyrene.

Les også: Matvareprisene stiger - og som vanlig lider de fattigste mest

Full oversikt på nett

MyFarm-deltagerne får boltre seg i omlag halvparten av gårdens jordbruksareal og skal i samråd med gårdsbestyrer Richard Morris ta beslutninger som er til det beste for gårdsdriften.

Driften kan overvåkes på nett der et system av videoer, webkameraer, artikler og annen informasjon skal legge forutsetningene best mulig til rette for de månedlige avstemmingene i jordbrukskollektivet.

Kulturstrøm