Nå kan det bli fast dato for påsken

Feiringen av Jesus Kristus siste nattverd på skjærtorsdag kan være feil. Eksperter mener nye kalkuleringer viser at korsfestelsen kan ha skjedd på onsdag - og ikke torsdag.

Pave benedict

Pave Benedict kan bli nødt til å feire påsken på faste datoer i fremtiden, i hvert fall om forskerne får det som de vil.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Hvis britiske forskere får det som de vil, kan det bli slutt på å feire påsken på forskjellig tidspunkt fra år til år. En britisk professor mener nemlig at han har funnet den eksakte datoen for Jesus sin siste nattverd på skjærtorsdag og at dette også er svaret på flere uforklarlige spørsmål.

For mens disiplene Matteus, Markus og Lukas alle sier at den siste nattverden sammenfalt med den jødiske helligdagen pesach (den jødiske påsken), påstår Johannes at den fant sted før pesach.

Nøyaktig datostempling

Professor Colin Humphreys ved universitetet i Cambridge, mener forklaringen ligger i en sammenblanding av datoer i bibelen.

Han mener at han med en metode som kombinerer bibelske, historiske og astronomiske studier har beviser for den nøyaktige datoen for Jesus sitt siste måltid med disiplene.

Humprheys ga denne uka ut boka ”Mysteriet med den siste Nattverd” hvor han argumenterer med at Matteus, Markus og Lukas har brukt en annen kalender enn Johannes, noe som tilsier at påsken egentlig skal være på et annet tidspunkt.

– Jødene ville aldri tatt feil av Pesach og et annet måltid. Det er vanskelig å forstå at de motsier hverandre på denne måten, sier professoren til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

"Nattverden" av Leonardo da Vinci

Den siste nattverden skjedde tidligere enn vi har trodd til i dag, ifølge nye beregninger.

Foto: ANTONIO CALANNI / AP

Funnet styrker Bibelen

Det er ikke bare fastsettingen av datoen som bekymrer professoren. Han mener at den uforklarlige uenigheten mellom disiplene svekker hele tiltroen til Bibelen.

– Mange av de som studerer Bibelen bruker dette som argument for at man ikke kan stole på evangeliene. Men om vi bruker vitenskap og evangeliene sammen, vil dette faktisk styrke bibelens troverdighet .

Humphreys teori er at Jesus brukte en gammeldags, jødisk kalender fremfor den offisielle kalender som var i utstrakt bruk, og som vi fremdeles benytter oss av den dag i dag.

Hendelser over flere dager

Dette vil gjøre at måltidet til Pesach og nattverden falt på en onsdag. Professor Humphreys og hans støttespillere mener at dette også er logisk med tanke på de mange hendelsene mellom måltidet og korsfestelsen.

Dermed vil ikke arrestasjonen, avhøret og rettsaken mot Jesus ha skjedd i løpet av et døgn, men over en lenger periode.

Humphreys er en ivrig forkjemper for å ha påsken på en fast dato i stedet for dagens fleksible system der tidspunktet påsken faller på kan variere med mange uker fra år til år.

Med det nye faktagrunnlaget mener professoren at han med stor sikkerhet kan si at korsfestelsen fant sted 3. april og at påskehøytiden fra nå av bør fastsettes ut fra denne datoen.

PHILIPPINES/

På Filipinene markeres påsken med å spille Jesu' lidelser.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.