NRK Meny
Normal

Nå fjernes hengelåsene i Paris

Myndighetene i Paris har nå begynt å fjerne de flere hundre tusen hengelåsene som er festet til broen Pont des Arts.

Kjærlighetslåsene fjernes nå fra bruen Pont des Arts i Paris

VIDEO: Nå fjernes kjærlighetslåsene fra Pont des Arts i Paris.

For noen år siden startet trenden med at kjærestepar markerer sin kjærlighet ved å skrive navnene sine på en hengelås, feste den til broen og kaste nøkkelen i Seinen.

45 tonn

Trenden startet i Roma i 2006, og kom til Paris to år senere. På bare få år har vekten av de fastlåste kjærlighetserklæringene skapt store problemer både på Pont des Arts og andre broer i byen.

Myndighetene i Paris anslår at vekten av hengelåsene på gangbroen utgjør 45 tonn, og i fjor sommer falt en del av gjerdet av brua.

Mandag startet arbeidet med å fjerne det som kan være så mange som én million låser på 11 bruer og andre landmerker i Paris. På Pont des Arts skal metallrekkverket erstattes med glatte glassplater hvor det blir umulig å feste hengelåser.

Selfie-kampanje hjalp ikke

En kampanje fra myndighetene om å få kjæresteparene til å ta selfies i stedet for å hekte låser til bruen har ikke ført fram. En egen kampanje jobber for å stoppe at landemerker i Paris dekkes til av hengelåser.

– Hengelåsene medfører en gradvis nedsliting av byens kulturarv og en sikkerhetsrisiko for både turister og parisere, sier en talsmann for borgermesteren, som legger til at de fortsatt vil at Paris skal være en verdenshovedstad for kjærlighet og romantikk.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".