Hopp til innhold

Myter i dataspill

- Det er viktig å se på det eventyrlige i verden vår, sier spillutvikler Ragnar Tørnquist. Han skriver dataspillhistorier som er gjennomsyret av gamle myter og fortellinger som har bestått tidens tann. For det er dette spillerene vil ha.

Bilde fra dataspillet Drømmefall

Hør Kurer 147: Myter i dataspill

Lara Croft ser på oss alvorlig og sier: ”Jeg vet om en legende, så usannsynlig at de fleste betrakter den som fantasi. Shangri-La. Det mest fantastiske sted på jord. Og jeg vet hvor det er”.

Det superhelten Lara Croft fra dataspillet Tomb Raider har funnet, er stedet vi trodde var borte fra den virkelige verden. En by, et folk, en kultur preget av velstand, fred og opplysning. En myte lik en fristende, forbudt frukt, knasket på av kunstnere, eventyrlystne, forfattere, journalister og spillutviklere.

Shangri-la

Kurer følger myten om Tibet i dataspill; en myte som satte seg i folks bevissthet i Vesten allerede fra slutten av 1700-tallet da Tibet ble stengt for omgivelsene.

Gjennom hele 1800-tallet ble det nærmest uutholdelig for russere og engelskmenn og ikke å vite hva som fantes på den andre siden av fjellene på et flere tusen meter høyt platå. Derfor ble dette fantasistedet utviklet – og derfor dukker det opp i dataspill i dag.

Programleder for denne utgaven av Kurer er Kjetil Bjørgan.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober