Hopp til innhold

Mytene om innvandrere

Har Norge virkelig så stor innvandring som vi tror? Vi avliver seks myter om innvandring.

Innvandrere
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hør hele radioreportasjen her: Myter om innvandrere

Innvandrere utgjør nesten ti prosent av befolkningen, eller 460 000 mennesker. Lars Østby, forsker i Statistisk Sentralbyrå, mener det eksisterer mange myter om disse menneskene som ikke stemmer. Her er seks av disse:

Myte 1:

Norge har så stor innvandring

- Sammenliknet med andre land i Europa, ligger vi på den nedre delen av skalaen over hvor mange innvandrere vi tar i mot, sier Lars Østby, og presiserer at det dreier seg om andel av befolkningen.

Myte 2:

Det er henteekteskap som øker innvandringen.

- Det er faktisk flere personer som ikke er innvandrere, som gifter seg med en utlending, enn innvandrere som gjør det samme, sier Østby.

Og det er ikke mer enn åtte prosent av innvandrerne som kommer til Norge for første gang, som kommer hit ved ekteskap.

Myte 3:

Integrasjonen i Norge er mislykket

- Integrasjonen går langsomt, men den er på rett vei, mener Lars Østby.

- Innvandrerne får mer og mer arbeid etter hvert, de får mer og mer utdanning, og de tjener mer og mer etter hvert som de bor her, sier han.

I tillegg peker han på at den delen av innvandrerbefolkningen som er født i Norge, tar høyere utdanning i større grad enn det som er gjennomsnittet i Norge.

Myte 4:

Innvandrerne er muslimer

Av totalt 460 000 innvandrere i Norge, kommer mellom 120 000 og 130 000 fra islamske land.

- Men vi må huske på at mange har flyttet fra islamske land for å komme unna et prestestyre. Hvis du teller alle iranere i Norge med blant den muslimske befolkningen, vil det være en fornærmelse, sier Østby.

Myte 5:

Innvandrere får flere barn, og føder tidligere

- Innvandrerne føder flere barn. Det har sammenheng med at mange voksne kvinner som kommer hit, kommer for å gifte seg. Og da er det naturlig å få barn etterpå. Men de som er født i Norge med innvandrede foreldre har samme fødselshyppighet som gjennomsnittet i Norge, sier Østby.

De får heller ikke barn tidligere.

- De første som kom fødte tidligere, men nå ligger de på gjennomsnittsnivået, sier forskeren.

Myte 6:

Innvandrere er en ensartet gruppe

- Det kan virke som om innvandrere i Norge er muslimer, polakker og svensker. Men vi har innvandrere fra 213 land og selvstyrte regioner - noe som er mer enn antall land i FN. Det betyr også at dette er folk med alle slags typer bakgrunn, sier Lars Østby fra Statistisk Sentralbyrå.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober