Mytene om innvandrere

Har Norge virkelig så stor innvandring som vi tror? Vi avliver seks myter om innvandring.

Innvandrere
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hør hele radioreportasjen her: Myter om innvandrere

Innvandrere utgjør nesten ti prosent av befolkningen, eller 460 000 mennesker. Lars Østby, forsker i Statistisk Sentralbyrå, mener det eksisterer mange myter om disse menneskene som ikke stemmer. Her er seks av disse:

Myte 1:

Norge har så stor innvandring

- Sammenliknet med andre land i Europa, ligger vi på den nedre delen av skalaen over hvor mange innvandrere vi tar i mot, sier Lars Østby, og presiserer at det dreier seg om andel av befolkningen.

Myte 2:

Det er henteekteskap som øker innvandringen.

- Det er faktisk flere personer som ikke er innvandrere, som gifter seg med en utlending, enn innvandrere som gjør det samme, sier Østby.

Og det er ikke mer enn åtte prosent av innvandrerne som kommer til Norge for første gang, som kommer hit ved ekteskap.

Myte 3:

Integrasjonen i Norge er mislykket

- Integrasjonen går langsomt, men den er på rett vei, mener Lars Østby.

- Innvandrerne får mer og mer arbeid etter hvert, de får mer og mer utdanning, og de tjener mer og mer etter hvert som de bor her, sier han.

I tillegg peker han på at den delen av innvandrerbefolkningen som er født i Norge, tar høyere utdanning i større grad enn det som er gjennomsnittet i Norge.

Myte 4:

Innvandrerne er muslimer

Av totalt 460 000 innvandrere i Norge, kommer mellom 120 000 og 130 000 fra islamske land.

- Men vi må huske på at mange har flyttet fra islamske land for å komme unna et prestestyre. Hvis du teller alle iranere i Norge med blant den muslimske befolkningen, vil det være en fornærmelse, sier Østby.

Myte 5:

Innvandrere får flere barn, og føder tidligere

- Innvandrerne føder flere barn. Det har sammenheng med at mange voksne kvinner som kommer hit, kommer for å gifte seg. Og da er det naturlig å få barn etterpå. Men de som er født i Norge med innvandrede foreldre har samme fødselshyppighet som gjennomsnittet i Norge, sier Østby.

De får heller ikke barn tidligere.

- De første som kom fødte tidligere, men nå ligger de på gjennomsnittsnivået, sier forskeren.

Myte 6:

Innvandrere er en ensartet gruppe

- Det kan virke som om innvandrere i Norge er muslimer, polakker og svensker. Men vi har innvandrere fra 213 land og selvstyrte regioner - noe som er mer enn antall land i FN. Det betyr også at dette er folk med alle slags typer bakgrunn, sier Lars Østby fra Statistisk Sentralbyrå.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs